JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger baltere norsk diett?

Litauere på jobb i Norge trenger ikke mer enn 70 kroner dagen i diett, hevder Peab. Statsbygg er uenig, og krever norske satser. Saken kan havne i retten.27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29

frode.ronning@lomedia.no

Hvor mye matpenger trenger en litauisk glassmontør på jobb i Norge?

Vel 70 kroner er nok, hevder entreprenøren Peab.

291,50 kroner dagen, krever Statsbygg, og viser til den norske tariffavtalen.

Statsbygg og Peab har kranglet om dietten i tre måneder. Nå kan det bli rettssak om den baltiske menyen.

Mens Statsbygg og Peab krangler jobber de rundt 20 litauiske glassleggerne i Staticus med å legge fasade på en av de største utbyggingene i Oslo for tida. Høgskolen i Oslo bygger ut 18.000 kvadratmeter, og Statsbygg har ansvaret for at det skal være ferdig til skolestart høsten 2012. Peab er hovedentreprenør, og har altså satt bort oppgaven med glassfasaden til det litauiske selskapet Staticus.

Krever norske satser

Statsbygg er en av de største eiendomsbesitterne i Norge, og har klare forventninger til sine entreprenører – og deres underentreprenører: I kontrakten mellom Statsbygg og Peab står det at ansatte ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn det som følger av tariffavtale.

Statsbygg mener å ha loven i ryggen. Nærmere bestemt forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Men Peab er uenig, og forskriften ikke er godkjent av EU.

Statsbygg mener losji og diett må ligge på norsk tariff-nivå. Peab mener EU-retten ikke gir åpning for å kreve dette. Peab mener nemlig at EU-regler hindrer offentlige virksomheter i Norge i år stille krav om at det skal betales ut diett på et visst nivå.

Dermed står det ord mot ord. Statsbygg og Peab har skrevet brev til hverandre siden midten av mars. Statsbygg har stilt stadig nye spørsmål, og Peab har svart. Statsbygg har imidlertid ikke blitt fornøyd med svarene underveis, og i starten av mai truet statsbedriften med å holde tilbake deler av betalinga for prosjektet.

Forsøk på oppklaring

I slutten av mai gjorde de Peab og Statsbygg et siste forsøk på å bli enige, men heller ikke da lyktes de.

2. juni oppsummerte Peab sitt ståsted i et brev til Statsbygg: «Etter vår oppfatning er de lønns- og arbeidsvilkår som vår underleverandør Staticus UAB gir arbeidstakerne på prosjektet på Høyskolen lovlige.»

Statsbygg tygger nå på saken. Striden står om et sentralt tema: Hva kan norske myndigheter kreve at utenlandske arbeidere i Norge minimum får i lønn og andre godtgjøringer?

Store penger å spare

Peab sparer store penger på å bruke glassmontører fra Litauen. Hvis Peab vil bruke montører i norske selskaper, må de ut med om lag 190-200 kroner timen for oppdrag i Oslo.

Litauerne tjener minstelønna i tariffen, 135 kroner timen, før eventuell lønnsøkning etter årets mellomoppgjør. Ifølge Peab har ingen av glassmontørene godkjent fagbrev fra norske myndigheter.

Forskjellen på «vanlig norsk lønn» og lønna til litauerne er dermed på 50-65 kroner timen.

Litauerne mottar 9,50 kroner i timen i diett. Tariffavtalen sier 291,50 kroner per døgn, noe som gir 41,50 per time.

Det betyr at Peab sparer over 100 kroner timen på å kunne betale lavere lønn og lavere diett enn hvis man skulle brukt tilreisende glassmontører fra norske selskaper.

Antall litauere på prosjektet varierer, men er på det mest 20 personer. Et overslag Magasinet har gjort, viser en innsparing for Peab på 15.000 kroner dagen, forutsatt 20 litauere på jobb og sammenlignet med norsk snittlønn i Oslo og diett ifølge tariffavtalen. Gjennom hele prosjektet kan innsparingen bli 3-4 millioner kroner, feriepenger inkludert.

EU-problemer

Statsbygg og norske myndigheter stiller krav om tariffnivå på lønns- og arbeidsvilkår når offentlig sektor bygger ut.

Statsbygg lener seg på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Men denne forskriften er omdiskutert. I Brussel er det misnøye med forskriften. Norge må følge en stor del av EU-regelverket gjennom EØS-avtalen, og organet som overvåker EØS-avtalen – ESA – krever endringer.

Derfor jobber regjeringa for tida med endringer i forskriften. I det nye forslaget til forskrift ønsker regjeringa imidlertid at offentlige virksomheter skal kunne kreve at alle skal ha «norsk» diett, selv om de kommer hit fra utlandet. Regjeringa har ikke endelig konkludert med hva som skal være innholdet i den nye forskriften.

– Forskriften er ulovlig

Entreprenøren Peab bruker toppadvokat Kirsti Stokland for å forsvare retten til å betale baltiske diettpenger i Norge. Hun er ikke redd for å møte Statsbygg i en rettssak.

Stokland var i flere år forhandlingssjef for Byggenæringens landsforening (BNL). Nå er hun leid inn av Peab for å angripe den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Forskriften sier at offentlige etater skal kreve tariffvilkår for arbeid som utføres for offentlig sektor. Stokland mener staten har gjort en grov feil.

– Hele forskriften er ulovlig, sier Stokland.

Hun mener forskriften er for generell, og at Statsbygg og andre etater må være mer konkret på hvilke krav de stiller til sine underleverandører.

I tillegg mener hun Statsbygg går for langt når bedriften krever at alle skal ha diett i tråd med tariffavtalen.

– Staticus har laget en egen avtale med de ansatte, som gir 9,50 kroner i timen. Statsbygg krav om 291,50 kroner døgnet er ikke beregnet på at de skal bo i egen leilighet og ordne seg mat selv, sier Stokland.

Stokland viser til at EØS-overvåkeren ESA har flere innvendinger mot forskriften som skal sikre norske lønns- og arbeidsvilkår.

Møter gjerne Statsbygg i retten

Stokland driver et selskap som hjelper firma som bruker utenlandsk arbeidskraft gjennom byråkratiet i Norge.

Nå har hun gitt råd til Staticus om å fortsette å gi vel 70 kroner dagen i diett, ikke 291,50 som tariffavtalen sier.

– Vi har svart Statsbygg, og så får de si om de vil prøve det rettslig. Jeg har ikke noe grunnlag for å si til Staticus at de må betale diettsatsene Statsbygg krever, sier Stokland.

– Vil at det skal være riktig

Ifølge Peab får de baltiske glassmontørene i Staticus betalt reiseutgifter lokalt, med månedskort for kollektivtransport. De får alle boutgifter dekket samt reiseutgifter til og fra hjemstedet i utlandet.

– Vi ønsker bare at dette skal være riktig, og ønsker at alle skal få den betalinga de har krav på, sier distriktssjef Roger Nygård i Peab.

– Er dere villig til å ta denne saken til retten for å vinne fram?

– Peab finner ikke noen grunn til å gå til retten, når vi mener at alt er i tråd med gjeldende avtaler og regelverk, svarer Nygård.

Han forteller at Peab vil fortsette å bruke Staticus på andre større prosjekter. Glassfasader er populære og Peab skal benytte Staticus i et større arbeid på Kværnerhallen, der Obos forretningsbygg er oppdragsgiver.

– Der blir det samme avlønning som på Høgskolen i Oslo, forteller Nygård.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29Mest lest

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker