JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger baltere norsk diett?

Litauere på jobb i Norge trenger ikke mer enn 70 kroner dagen i diett, hevder Peab. Statsbygg er uenig, og krever norske satser. Saken kan havne i retten.27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29

frode.ronning@lomedia.no

Hvor mye matpenger trenger en litauisk glassmontør på jobb i Norge?

Vel 70 kroner er nok, hevder entreprenøren Peab.

291,50 kroner dagen, krever Statsbygg, og viser til den norske tariffavtalen.

Statsbygg og Peab har kranglet om dietten i tre måneder. Nå kan det bli rettssak om den baltiske menyen.

Mens Statsbygg og Peab krangler jobber de rundt 20 litauiske glassleggerne i Staticus med å legge fasade på en av de største utbyggingene i Oslo for tida. Høgskolen i Oslo bygger ut 18.000 kvadratmeter, og Statsbygg har ansvaret for at det skal være ferdig til skolestart høsten 2012. Peab er hovedentreprenør, og har altså satt bort oppgaven med glassfasaden til det litauiske selskapet Staticus.

Krever norske satser

Statsbygg er en av de største eiendomsbesitterne i Norge, og har klare forventninger til sine entreprenører – og deres underentreprenører: I kontrakten mellom Statsbygg og Peab står det at ansatte ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn det som følger av tariffavtale.

Statsbygg mener å ha loven i ryggen. Nærmere bestemt forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Men Peab er uenig, og forskriften ikke er godkjent av EU.

Statsbygg mener losji og diett må ligge på norsk tariff-nivå. Peab mener EU-retten ikke gir åpning for å kreve dette. Peab mener nemlig at EU-regler hindrer offentlige virksomheter i Norge i år stille krav om at det skal betales ut diett på et visst nivå.

Dermed står det ord mot ord. Statsbygg og Peab har skrevet brev til hverandre siden midten av mars. Statsbygg har stilt stadig nye spørsmål, og Peab har svart. Statsbygg har imidlertid ikke blitt fornøyd med svarene underveis, og i starten av mai truet statsbedriften med å holde tilbake deler av betalinga for prosjektet.

Forsøk på oppklaring

I slutten av mai gjorde de Peab og Statsbygg et siste forsøk på å bli enige, men heller ikke da lyktes de.

2. juni oppsummerte Peab sitt ståsted i et brev til Statsbygg: «Etter vår oppfatning er de lønns- og arbeidsvilkår som vår underleverandør Staticus UAB gir arbeidstakerne på prosjektet på Høyskolen lovlige.»

Statsbygg tygger nå på saken. Striden står om et sentralt tema: Hva kan norske myndigheter kreve at utenlandske arbeidere i Norge minimum får i lønn og andre godtgjøringer?

Store penger å spare

Peab sparer store penger på å bruke glassmontører fra Litauen. Hvis Peab vil bruke montører i norske selskaper, må de ut med om lag 190-200 kroner timen for oppdrag i Oslo.

Litauerne tjener minstelønna i tariffen, 135 kroner timen, før eventuell lønnsøkning etter årets mellomoppgjør. Ifølge Peab har ingen av glassmontørene godkjent fagbrev fra norske myndigheter.

Forskjellen på «vanlig norsk lønn» og lønna til litauerne er dermed på 50-65 kroner timen.

Litauerne mottar 9,50 kroner i timen i diett. Tariffavtalen sier 291,50 kroner per døgn, noe som gir 41,50 per time.

Det betyr at Peab sparer over 100 kroner timen på å kunne betale lavere lønn og lavere diett enn hvis man skulle brukt tilreisende glassmontører fra norske selskaper.

Antall litauere på prosjektet varierer, men er på det mest 20 personer. Et overslag Magasinet har gjort, viser en innsparing for Peab på 15.000 kroner dagen, forutsatt 20 litauere på jobb og sammenlignet med norsk snittlønn i Oslo og diett ifølge tariffavtalen. Gjennom hele prosjektet kan innsparingen bli 3-4 millioner kroner, feriepenger inkludert.

EU-problemer

Statsbygg og norske myndigheter stiller krav om tariffnivå på lønns- og arbeidsvilkår når offentlig sektor bygger ut.

Statsbygg lener seg på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Men denne forskriften er omdiskutert. I Brussel er det misnøye med forskriften. Norge må følge en stor del av EU-regelverket gjennom EØS-avtalen, og organet som overvåker EØS-avtalen – ESA – krever endringer.

Derfor jobber regjeringa for tida med endringer i forskriften. I det nye forslaget til forskrift ønsker regjeringa imidlertid at offentlige virksomheter skal kunne kreve at alle skal ha «norsk» diett, selv om de kommer hit fra utlandet. Regjeringa har ikke endelig konkludert med hva som skal være innholdet i den nye forskriften.

– Forskriften er ulovlig

Entreprenøren Peab bruker toppadvokat Kirsti Stokland for å forsvare retten til å betale baltiske diettpenger i Norge. Hun er ikke redd for å møte Statsbygg i en rettssak.

Stokland var i flere år forhandlingssjef for Byggenæringens landsforening (BNL). Nå er hun leid inn av Peab for å angripe den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Forskriften sier at offentlige etater skal kreve tariffvilkår for arbeid som utføres for offentlig sektor. Stokland mener staten har gjort en grov feil.

– Hele forskriften er ulovlig, sier Stokland.

Hun mener forskriften er for generell, og at Statsbygg og andre etater må være mer konkret på hvilke krav de stiller til sine underleverandører.

I tillegg mener hun Statsbygg går for langt når bedriften krever at alle skal ha diett i tråd med tariffavtalen.

– Staticus har laget en egen avtale med de ansatte, som gir 9,50 kroner i timen. Statsbygg krav om 291,50 kroner døgnet er ikke beregnet på at de skal bo i egen leilighet og ordne seg mat selv, sier Stokland.

Stokland viser til at EØS-overvåkeren ESA har flere innvendinger mot forskriften som skal sikre norske lønns- og arbeidsvilkår.

Møter gjerne Statsbygg i retten

Stokland driver et selskap som hjelper firma som bruker utenlandsk arbeidskraft gjennom byråkratiet i Norge.

Nå har hun gitt råd til Staticus om å fortsette å gi vel 70 kroner dagen i diett, ikke 291,50 som tariffavtalen sier.

– Vi har svart Statsbygg, og så får de si om de vil prøve det rettslig. Jeg har ikke noe grunnlag for å si til Staticus at de må betale diettsatsene Statsbygg krever, sier Stokland.

– Vil at det skal være riktig

Ifølge Peab får de baltiske glassmontørene i Staticus betalt reiseutgifter lokalt, med månedskort for kollektivtransport. De får alle boutgifter dekket samt reiseutgifter til og fra hjemstedet i utlandet.

– Vi ønsker bare at dette skal være riktig, og ønsker at alle skal få den betalinga de har krav på, sier distriktssjef Roger Nygård i Peab.

– Er dere villig til å ta denne saken til retten for å vinne fram?

– Peab finner ikke noen grunn til å gå til retten, når vi mener at alt er i tråd med gjeldende avtaler og regelverk, svarer Nygård.

Han forteller at Peab vil fortsette å bruke Staticus på andre større prosjekter. Glassfasader er populære og Peab skal benytte Staticus i et større arbeid på Kværnerhallen, der Obos forretningsbygg er oppdragsgiver.

– Der blir det samme avlønning som på Høgskolen i Oslo, forteller Nygård.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

Merete Jansen

LO Stat-lederen optimist foran meklingen for statsansatte

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene


Flere saker