JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger baltere norsk diett?

Litauere på jobb i Norge trenger ikke mer enn 70 kroner dagen i diett, hevder Peab. Statsbygg er uenig, og krever norske satser. Saken kan havne i retten.27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29

frode.ronning@lomedia.no

Hvor mye matpenger trenger en litauisk glassmontør på jobb i Norge?

Vel 70 kroner er nok, hevder entreprenøren Peab.

291,50 kroner dagen, krever Statsbygg, og viser til den norske tariffavtalen.

Statsbygg og Peab har kranglet om dietten i tre måneder. Nå kan det bli rettssak om den baltiske menyen.

Mens Statsbygg og Peab krangler jobber de rundt 20 litauiske glassleggerne i Staticus med å legge fasade på en av de største utbyggingene i Oslo for tida. Høgskolen i Oslo bygger ut 18.000 kvadratmeter, og Statsbygg har ansvaret for at det skal være ferdig til skolestart høsten 2012. Peab er hovedentreprenør, og har altså satt bort oppgaven med glassfasaden til det litauiske selskapet Staticus.

Krever norske satser

Statsbygg er en av de største eiendomsbesitterne i Norge, og har klare forventninger til sine entreprenører – og deres underentreprenører: I kontrakten mellom Statsbygg og Peab står det at ansatte ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn det som følger av tariffavtale.

Statsbygg mener å ha loven i ryggen. Nærmere bestemt forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Men Peab er uenig, og forskriften ikke er godkjent av EU.

Statsbygg mener losji og diett må ligge på norsk tariff-nivå. Peab mener EU-retten ikke gir åpning for å kreve dette. Peab mener nemlig at EU-regler hindrer offentlige virksomheter i Norge i år stille krav om at det skal betales ut diett på et visst nivå.

Dermed står det ord mot ord. Statsbygg og Peab har skrevet brev til hverandre siden midten av mars. Statsbygg har stilt stadig nye spørsmål, og Peab har svart. Statsbygg har imidlertid ikke blitt fornøyd med svarene underveis, og i starten av mai truet statsbedriften med å holde tilbake deler av betalinga for prosjektet.

Forsøk på oppklaring

I slutten av mai gjorde de Peab og Statsbygg et siste forsøk på å bli enige, men heller ikke da lyktes de.

2. juni oppsummerte Peab sitt ståsted i et brev til Statsbygg: «Etter vår oppfatning er de lønns- og arbeidsvilkår som vår underleverandør Staticus UAB gir arbeidstakerne på prosjektet på Høyskolen lovlige.»

Statsbygg tygger nå på saken. Striden står om et sentralt tema: Hva kan norske myndigheter kreve at utenlandske arbeidere i Norge minimum får i lønn og andre godtgjøringer?

Store penger å spare

Peab sparer store penger på å bruke glassmontører fra Litauen. Hvis Peab vil bruke montører i norske selskaper, må de ut med om lag 190-200 kroner timen for oppdrag i Oslo.

Litauerne tjener minstelønna i tariffen, 135 kroner timen, før eventuell lønnsøkning etter årets mellomoppgjør. Ifølge Peab har ingen av glassmontørene godkjent fagbrev fra norske myndigheter.

Forskjellen på «vanlig norsk lønn» og lønna til litauerne er dermed på 50-65 kroner timen.

Litauerne mottar 9,50 kroner i timen i diett. Tariffavtalen sier 291,50 kroner per døgn, noe som gir 41,50 per time.

Det betyr at Peab sparer over 100 kroner timen på å kunne betale lavere lønn og lavere diett enn hvis man skulle brukt tilreisende glassmontører fra norske selskaper.

Antall litauere på prosjektet varierer, men er på det mest 20 personer. Et overslag Magasinet har gjort, viser en innsparing for Peab på 15.000 kroner dagen, forutsatt 20 litauere på jobb og sammenlignet med norsk snittlønn i Oslo og diett ifølge tariffavtalen. Gjennom hele prosjektet kan innsparingen bli 3-4 millioner kroner, feriepenger inkludert.

EU-problemer

Statsbygg og norske myndigheter stiller krav om tariffnivå på lønns- og arbeidsvilkår når offentlig sektor bygger ut.

Statsbygg lener seg på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Men denne forskriften er omdiskutert. I Brussel er det misnøye med forskriften. Norge må følge en stor del av EU-regelverket gjennom EØS-avtalen, og organet som overvåker EØS-avtalen – ESA – krever endringer.

Derfor jobber regjeringa for tida med endringer i forskriften. I det nye forslaget til forskrift ønsker regjeringa imidlertid at offentlige virksomheter skal kunne kreve at alle skal ha «norsk» diett, selv om de kommer hit fra utlandet. Regjeringa har ikke endelig konkludert med hva som skal være innholdet i den nye forskriften.

– Forskriften er ulovlig

Entreprenøren Peab bruker toppadvokat Kirsti Stokland for å forsvare retten til å betale baltiske diettpenger i Norge. Hun er ikke redd for å møte Statsbygg i en rettssak.

Stokland var i flere år forhandlingssjef for Byggenæringens landsforening (BNL). Nå er hun leid inn av Peab for å angripe den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Forskriften sier at offentlige etater skal kreve tariffvilkår for arbeid som utføres for offentlig sektor. Stokland mener staten har gjort en grov feil.

– Hele forskriften er ulovlig, sier Stokland.

Hun mener forskriften er for generell, og at Statsbygg og andre etater må være mer konkret på hvilke krav de stiller til sine underleverandører.

I tillegg mener hun Statsbygg går for langt når bedriften krever at alle skal ha diett i tråd med tariffavtalen.

– Staticus har laget en egen avtale med de ansatte, som gir 9,50 kroner i timen. Statsbygg krav om 291,50 kroner døgnet er ikke beregnet på at de skal bo i egen leilighet og ordne seg mat selv, sier Stokland.

Stokland viser til at EØS-overvåkeren ESA har flere innvendinger mot forskriften som skal sikre norske lønns- og arbeidsvilkår.

Møter gjerne Statsbygg i retten

Stokland driver et selskap som hjelper firma som bruker utenlandsk arbeidskraft gjennom byråkratiet i Norge.

Nå har hun gitt råd til Staticus om å fortsette å gi vel 70 kroner dagen i diett, ikke 291,50 som tariffavtalen sier.

– Vi har svart Statsbygg, og så får de si om de vil prøve det rettslig. Jeg har ikke noe grunnlag for å si til Staticus at de må betale diettsatsene Statsbygg krever, sier Stokland.

– Vil at det skal være riktig

Ifølge Peab får de baltiske glassmontørene i Staticus betalt reiseutgifter lokalt, med månedskort for kollektivtransport. De får alle boutgifter dekket samt reiseutgifter til og fra hjemstedet i utlandet.

– Vi ønsker bare at dette skal være riktig, og ønsker at alle skal få den betalinga de har krav på, sier distriktssjef Roger Nygård i Peab.

– Er dere villig til å ta denne saken til retten for å vinne fram?

– Peab finner ikke noen grunn til å gå til retten, når vi mener at alt er i tråd med gjeldende avtaler og regelverk, svarer Nygård.

Han forteller at Peab vil fortsette å bruke Staticus på andre større prosjekter. Glassfasader er populære og Peab skal benytte Staticus i et større arbeid på Kværnerhallen, der Obos forretningsbygg er oppdragsgiver.

– Der blir det samme avlønning som på Høgskolen i Oslo, forteller Nygård.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver: – Vill gjetting om vi får det bedre

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte


Flere saker