JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger baltere norsk diett?

Litauere på jobb i Norge trenger ikke mer enn 70 kroner dagen i diett, hevder Peab. Statsbygg er uenig, og krever norske satser. Saken kan havne i retten.27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29

frode.ronning@lomedia.no

Hvor mye matpenger trenger en litauisk glassmontør på jobb i Norge?

Vel 70 kroner er nok, hevder entreprenøren Peab.

291,50 kroner dagen, krever Statsbygg, og viser til den norske tariffavtalen.

Statsbygg og Peab har kranglet om dietten i tre måneder. Nå kan det bli rettssak om den baltiske menyen.

Mens Statsbygg og Peab krangler jobber de rundt 20 litauiske glassleggerne i Staticus med å legge fasade på en av de største utbyggingene i Oslo for tida. Høgskolen i Oslo bygger ut 18.000 kvadratmeter, og Statsbygg har ansvaret for at det skal være ferdig til skolestart høsten 2012. Peab er hovedentreprenør, og har altså satt bort oppgaven med glassfasaden til det litauiske selskapet Staticus.

Krever norske satser

Statsbygg er en av de største eiendomsbesitterne i Norge, og har klare forventninger til sine entreprenører – og deres underentreprenører: I kontrakten mellom Statsbygg og Peab står det at ansatte ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn det som følger av tariffavtale.

Statsbygg mener å ha loven i ryggen. Nærmere bestemt forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Men Peab er uenig, og forskriften ikke er godkjent av EU.

Statsbygg mener losji og diett må ligge på norsk tariff-nivå. Peab mener EU-retten ikke gir åpning for å kreve dette. Peab mener nemlig at EU-regler hindrer offentlige virksomheter i Norge i år stille krav om at det skal betales ut diett på et visst nivå.

Dermed står det ord mot ord. Statsbygg og Peab har skrevet brev til hverandre siden midten av mars. Statsbygg har stilt stadig nye spørsmål, og Peab har svart. Statsbygg har imidlertid ikke blitt fornøyd med svarene underveis, og i starten av mai truet statsbedriften med å holde tilbake deler av betalinga for prosjektet.

Forsøk på oppklaring

I slutten av mai gjorde de Peab og Statsbygg et siste forsøk på å bli enige, men heller ikke da lyktes de.

2. juni oppsummerte Peab sitt ståsted i et brev til Statsbygg: «Etter vår oppfatning er de lønns- og arbeidsvilkår som vår underleverandør Staticus UAB gir arbeidstakerne på prosjektet på Høyskolen lovlige.»

Statsbygg tygger nå på saken. Striden står om et sentralt tema: Hva kan norske myndigheter kreve at utenlandske arbeidere i Norge minimum får i lønn og andre godtgjøringer?

Store penger å spare

Peab sparer store penger på å bruke glassmontører fra Litauen. Hvis Peab vil bruke montører i norske selskaper, må de ut med om lag 190-200 kroner timen for oppdrag i Oslo.

Litauerne tjener minstelønna i tariffen, 135 kroner timen, før eventuell lønnsøkning etter årets mellomoppgjør. Ifølge Peab har ingen av glassmontørene godkjent fagbrev fra norske myndigheter.

Forskjellen på «vanlig norsk lønn» og lønna til litauerne er dermed på 50-65 kroner timen.

Litauerne mottar 9,50 kroner i timen i diett. Tariffavtalen sier 291,50 kroner per døgn, noe som gir 41,50 per time.

Det betyr at Peab sparer over 100 kroner timen på å kunne betale lavere lønn og lavere diett enn hvis man skulle brukt tilreisende glassmontører fra norske selskaper.

Antall litauere på prosjektet varierer, men er på det mest 20 personer. Et overslag Magasinet har gjort, viser en innsparing for Peab på 15.000 kroner dagen, forutsatt 20 litauere på jobb og sammenlignet med norsk snittlønn i Oslo og diett ifølge tariffavtalen. Gjennom hele prosjektet kan innsparingen bli 3-4 millioner kroner, feriepenger inkludert.

EU-problemer

Statsbygg og norske myndigheter stiller krav om tariffnivå på lønns- og arbeidsvilkår når offentlig sektor bygger ut.

Statsbygg lener seg på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Men denne forskriften er omdiskutert. I Brussel er det misnøye med forskriften. Norge må følge en stor del av EU-regelverket gjennom EØS-avtalen, og organet som overvåker EØS-avtalen – ESA – krever endringer.

Derfor jobber regjeringa for tida med endringer i forskriften. I det nye forslaget til forskrift ønsker regjeringa imidlertid at offentlige virksomheter skal kunne kreve at alle skal ha «norsk» diett, selv om de kommer hit fra utlandet. Regjeringa har ikke endelig konkludert med hva som skal være innholdet i den nye forskriften.

– Forskriften er ulovlig

Entreprenøren Peab bruker toppadvokat Kirsti Stokland for å forsvare retten til å betale baltiske diettpenger i Norge. Hun er ikke redd for å møte Statsbygg i en rettssak.

Stokland var i flere år forhandlingssjef for Byggenæringens landsforening (BNL). Nå er hun leid inn av Peab for å angripe den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Forskriften sier at offentlige etater skal kreve tariffvilkår for arbeid som utføres for offentlig sektor. Stokland mener staten har gjort en grov feil.

– Hele forskriften er ulovlig, sier Stokland.

Hun mener forskriften er for generell, og at Statsbygg og andre etater må være mer konkret på hvilke krav de stiller til sine underleverandører.

I tillegg mener hun Statsbygg går for langt når bedriften krever at alle skal ha diett i tråd med tariffavtalen.

– Staticus har laget en egen avtale med de ansatte, som gir 9,50 kroner i timen. Statsbygg krav om 291,50 kroner døgnet er ikke beregnet på at de skal bo i egen leilighet og ordne seg mat selv, sier Stokland.

Stokland viser til at EØS-overvåkeren ESA har flere innvendinger mot forskriften som skal sikre norske lønns- og arbeidsvilkår.

Møter gjerne Statsbygg i retten

Stokland driver et selskap som hjelper firma som bruker utenlandsk arbeidskraft gjennom byråkratiet i Norge.

Nå har hun gitt råd til Staticus om å fortsette å gi vel 70 kroner dagen i diett, ikke 291,50 som tariffavtalen sier.

– Vi har svart Statsbygg, og så får de si om de vil prøve det rettslig. Jeg har ikke noe grunnlag for å si til Staticus at de må betale diettsatsene Statsbygg krever, sier Stokland.

– Vil at det skal være riktig

Ifølge Peab får de baltiske glassmontørene i Staticus betalt reiseutgifter lokalt, med månedskort for kollektivtransport. De får alle boutgifter dekket samt reiseutgifter til og fra hjemstedet i utlandet.

– Vi ønsker bare at dette skal være riktig, og ønsker at alle skal få den betalinga de har krav på, sier distriktssjef Roger Nygård i Peab.

– Er dere villig til å ta denne saken til retten for å vinne fram?

– Peab finner ikke noen grunn til å gå til retten, når vi mener at alt er i tråd med gjeldende avtaler og regelverk, svarer Nygård.

Han forteller at Peab vil fortsette å bruke Staticus på andre større prosjekter. Glassfasader er populære og Peab skal benytte Staticus i et større arbeid på Kværnerhallen, der Obos forretningsbygg er oppdragsgiver.

– Der blir det samme avlønning som på Høgskolen i Oslo, forteller Nygård.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2011
10:54
16.12.2013 16:29Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker