JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med betalingsnekt

Statsbygg krever at baltiske glassmontører skal ha diett i tråd med norsk tariff innen onsdag. Statsbygg vil holde igjen penger til Peab, hvis ikke kravet innfris.

frode.ronning@lomedia.no

Statsbygg gir nå entreprenøren Peab en siste sjanse. Innen onsdag 29. juni skal 20 litauiske glassmontører ha diett i tråd med den norske tariffavtalen. Hvis ikke Peab punger ut, vil Statsbygg holde igjen deler av betalingen for utbygging av sykepleierutdanninga i Oslo.

De 20 baltiske glassmontørene i underleverandøren Staticus har ansvaret for fasaden på bygget som høsten 2012 skal huse sykepleierutdanninga ved Høgskolen i Oslo. Peab er hovedentreprenør for utbyggingen.

Krever norsk diett

Statsbygg har i kontrakten med Peab lagt inn i krav om at lønns- og arbeidsvilkår skal være på nivå med minstenivået i tariffavtalen på området.

Det betyr 291,50 i diett per dag for glassmontører. Peab og Staticus mener det allerede er inngått en avtale før avreise fra Litauen, som gir glassmontørene 9,50 per time, eller vel 70 kroner dagen.

Peab mener Statsbygg krever så gode vilkår for glassmontørene at det er strid med EUs utstasjoneringsdirektiv.

Statsbygg hevder på sin side at avtalen mellom Statsbygg og Peab er en privatrettslig avtale, og avviser at utstasjoneringsdirektivet har noe med saken å gjøre.

Siste frist

Statsbyggs tålmodighet er nå slutt, og onsdag 22. juni sendte Statsbygg brev med klar beskjed. I brevet ber Statsbygg om at Peab «[...] snarest igangsetter tiltak for å oppfylle kontraktens forpliktelser [...]. Peab har nå frist til onsdag 29. juni med å innfri Statsbyggs krav.

Og statens byggherre har et ris bak speilet:

«Alternativt vil vi iverksette kontraktsfestet rett til tilbakeholdelse av deler av kontraktssum,» skriver Statsbygg i brevet.

Statsbygg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Peab jobber nå intenst med saken, og vil svare Statsbygg i løpet av få dager.

Advokat-mat

I juni-utgaven av Magasinet for fagorganiserte gir Peab og deres eksterne juridiske rådgiver uttrykk for at de er villige til å ta denne saken til retten.

Peabs rådgiver Kirsti Stokland - som er tidligere forhandlingsleder i Byggenæringens landsforening (BNL) - mener Statsbygg gjør feil i å henvise til en forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

Denne forskriften skal sikre tariffvilkår for alle som utfører oppdrag for offentlig sektor, men forskriften er under angrep fra ESA, som overvåker EØS-avtalen.

Regjeringa har tatt initiativ til å snevre inn forskriften, men har ikke konkludert.

Annonse

Flere saker

Annonse