JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Statens barnevern er for byråkratisk

Det er dommen kommunalt ansatte barnevernere feller over det statlige barnevernet, Bufetat. I en Fafo-rapport, som legges fram i dag, sier 7 av 10 at de blir overprøvd av statens barnevernere.

stig.christensen@lomedia.no

Dermed bekrefter denne Fafo-undersøkelsen langt på vei det som en tilsvarende undersøkelse viste i fjor. Stikkord den gang var byråkratisering, mangelfullt tiltaksapparat, manglende kapasitet og uklare ansvarsforhold.

– Byråkrati-hypotesen har absolutt fått støtte, sier forsker Heidi Gautun i Fafo, som står bak begge undersøkelsene, til LO-Aktuelt. Hun vil likevel nyansere bildet noe.

Ansvarsforhold

Flertallet svarer denne gangen at ansvarsforholdene mellom det kommunale og det statlige barnevernet er klart definert gjennom lovverket.

– Men samtidig svarer halvparten av de kommuneansatte og enda flere fagteaminformanter at de opplever uklarheter om hvem som skal dekke noen typer utgifter, sier Gautun til LO-Aktuelt.

Et annet funn i årets undersøkelse er at sju av ti i det kommunale barnevernet mener ansatte i fagteam (staten) overprøver deres avgjørelser. Dette er noe fagteamene ikke kjenner seg igjen i.

– Dessuten opplever fire av ti informanter i kommunene at fagteam prøver å presse kommunene til å velge hjemmebaserte statlige tiltak for å unngå plassering utenfor hjemmet, sier Gautun.

Det er stor sprik i hvordan de kommunalt ansatte og de statlig ansatte opplever tiltaksapparatet i Bufetat, både når det gjelder omfang og i hvilken grad tiltak oppleves som differensierte og godt tilpasset barn og ungdom. «En så ulik oppfatning av hva som er bra utgjør en stor utfordring for samarbeidet», skriver Heidi Gautun i rapporten.

Mye tyder på at frustrasjonen og kritikken mot Bufetat er uttrykk for en følelse av avmakt blant de ansatte i det kommunale barnevernet som skyldes et inneffektivt byråkrati i Bufetat, manglende ressurser i kommunene, et begrenset tiltaksapparat i Bufetat og føringer som kommer fra politiske myndigheter og toppen av Bufdir., heter det i rapporten. Kritikken handler med andre ord ikke om konflikter mellom enkeltpersoner og ansatte, men skyldes organisatoriske forhold.

Ressursmangel

Det er ingen bombe at ansatte i barnevernet mener de mangler ressurser. Halvparten av de kommunalt ansatte og 79 prosent i fagteam svarer at så er tilfelle. 40 prosent opplever kommunens rammer som nokså dårlig eller svært dårlig. Samme antall opplever at dette skaper vanskeligheter for å komme tidlig inn i saker og jobbe forebyggende.

Det er ansatte i de største kommunene som oppgir størst ressursmangel. I møter med fagteamene om hvem som skal dekke utgifter, er det større uklarhet i større byer. Alle de spurte fra byer med over 50 000 innbyggere, svarer at de opplever uklarheter her.

Todeling

Noe under halvparten av kommuneinformantene og 30 prosent i fagteamene ønsker å endre dagens system med en todeling av ansvar mellom stat og kommune. Noen av disse ønsker å legge ned Bufetat og at alle ressursene skal gå til det kommunale barnevernet. Et flertall ønsker med andre ord å opprettholde dagens todeling.

Tiltak

I rapporten heter det at kommune- og fagteaminformantene har samme syn på flere tiltak og løsninger som kan bedre samarbeidet mellom de to nivåene. Eksempler på dette er å øke ressursene i den kommunale barneverntjenesten betraktelig, effektivisere byråkratiet i Bufetat, samt bygge ut og i større grad differensiere tiltaksapparatet i Bufetat.

Fjorårets undersøkelse var basert på 19 dybdeintervjuer med enkeltpersoner på ulike nivåer i barnevernet.

Denne gangen er 259 kommuneansatte intervjuet, noe som innebærer en svarprosent på 95, m.a.o. usedvanlig høyt. I tillegg kommer 43 personer fra fagteam.

Annonse
Annonse

Denne gangen er 259 kommuneansatte intervjuet, noe som innebærer en svarprosent på 95, m.a.o. usedvanlig høyt. I tillegg kommer 43 personer fra fagteam.