JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke diskriminering å si opp kort kvinne

En thailandsk kvinne ble sagt opp fra Siemens i Sverige fordi hun ikke nådde ikke ned til pedalene på trucken. Kvinnen gikk til sak, og vant delvis fram.

frode.ronning@lomedia.no

Hvor langt må arbeidsgiver strekke seg gå for å tilrettelegge jobben for de ansatte?

Spørsmålet ble en sak for Tingretten i Vänersborg i Sverige der en thailandsk kvinne gikk til sak mot Siemens. Kvinnen ble satt til å kjøre truck, men siden hun bare er 150 cm høy, nådde hun ikke ned til pedalene, skriver Dagens Arbete.

Siemens kontaktet leverandøren av trucken, for å høre om de kunne endre på trucken, slik at korte personer kunne kjøre den, men uten hell.

Arbeidsgiveren valgte derfor å si opp kvinnen.

Den oppsagte kvinnen gikk til fagforeningen, og fikk støtte fra LO juridiske kontor. Hun gikk deretter til sak mot Siemens.

LO hevdet Siemens «[…] diskriminerer kvinner fra Thailand som er betydelig kortere enn svenske menn.»

Kvinnen hevdet også at Siemens' påstander at selskapet måtte kvitte seg med folk på grunn av mindre arbeidsmengde, var feil. I denne perioden var det nok å gjøre hos Siemens.

Kvinnen hadde i utgangspunktet jobbet som renholder hos Siemens. Da renholdet ble overført til å et eksternt selskap, fikk hun tilbud om å bli flyttet over til å kjøre truck. Kort tid etterpå ble hun sagt opp fordi hun var for kort.

Vant delvis fram

Kvinnen fikk ikke medhold i sin påstand om diskriminering på etnisk grunnlag. Men retten gir henne medhold i påstanden om at Siemens ikke kunne begrunne en oppsigelse i manglende arbeidsmengde.

Siemens ble dømt til å gi kvinnen 330.000 kroner erstatning for den feilaktige oppsigelsen.

Både Siemens og kvinnen anker dommen inn for en høyere rettsinstans.

Siemens vil fortsatt hevde at oppsigelsen var korrekt.

Kvinnen vil på sin side at Siemens skal dømmes for å ha diskriminerte henne, ved å si henne opp på grunn av høyden.

Volvo ble felt

En liknende sak var opp i den svenske Arbeidsretten i 2005. Da ble Volvo dømt for å stille et krav om minimumslengde på ansatte på 163 cm. Arbeidsretten mente dette var kjønnsdiskriminerende, fordi 28 prosent av Sveriges kvinner er under 163 cm, mens bare en prosent av mennene er lavere enn 163 cm.

Etter dommen avskaffet Volvo høydekravet.

Annonse
Annonse