JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet kraftig ned

Det legemeldte sykefraværet det siste året er redusert med mer enn 12 prosent.

Det legemeldte sykefraværet gikk ned med 12,3 prosent i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det er andre kvartalet på rad med en sterk nedgang i sykefraværet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie er det flere årsaker til lavere sykefravær.

– Det er kjent fra tidligere forskning at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger. Det er også mulig at oppmerksomheten som har vært rettet mot sykefraværet har gjort leger og partene i arbeidslivet mer bevisste på sine roller, sier Saglie.

Angst og depresjoner er blant de hyppigste årsakene til langtidsfravær. Hvert femte tapte dagsverk skyldes en psykisk lidelse.

– Inspirasjon

– Dette er en stor inspirasjon i arbeidet med å få ned sykefraværet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Men det er fremdeles langt igjen før målet i avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er nådd. Ett av målene i IA- avtalen er å redusere sykefraværet med 20 prosent fra 2001-nivået. Med tallene som kom tirsdag, er sykefraværet ifølge Nav gått ned med 12,3 prosent siden 2001. Oslo er det fylket som ligger nærmest måloppnåelsen med en nedgang på 19 prosent, mens Nord-Trøndelag har den minste nedgangen med 1,5 prosent.

Gradert sykmelding

Nesten hver fjerde sykmeldte er delvis sykmeldt. Andelen med gradert sykmeldinger gikk opp fra 21 prosent i andre kvartal i fjor til 23 prosent i andre kvartal i år.

– Jeg er glad for å se at bruken av graderte sykmeldinger fortsetter å øke. Det viser at oppmerksomheten rundt graderte sykmeldinger i vinter har hatt en effekt, sier Bjurstrøm.

Sykefraværet gikk mest ned for unge menn i aldersgruppene mellom 20-29 år. Blant kvinner var det aldersgruppene mellom 20-34 år som hadde den største nedgangen. Sykefraværet for kvinner er på 7,1 prosent og for menn er sykefraværet på 4,3 prosent. I næringer som er dominert av privat sektor har sykefraværet har gått mest ned, skriver Nav i en pressemelding. Bygg- og anleggsbransjen har hatt den største nedgangen i sykefraværet med en reduksjon på 18,3 prosent.

Alle fylkene hadde nedgang i sykefraværet siste året. Mest gikk det ned i Telemark og Oppland med henholdsvis 16 prosent og 14,1 prosent. Det er relativt store fylkesvise forskjeller i sykefraværet. Det er høyest i Finnmark med 7,2 prosent og lavest i Rogaland med 4,4 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse