JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På en rusfri vei tilbake

For å få plass på rusmestringsenheten ved Indre Østfold Fengsel (IØF), avdeling Trøgstad må man først erkjenne sitt rusproblem. Det kan legge grunnlag for en rusfri tilværelse også utenfor murene.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si dette, men for første gang gleder jeg meg til å slippe ut. Når jeg har sonet ferdig tidligere har jeg stått der med to søppelsekker med klær, og ingenting å gå til. Rusmestringsenheten har gitt meg en sjanse til å endre livet mitt. Nå føler jeg at jeg har en sjanse når jeg slipper ut, forteller Stig Johansen (46).

Han sitter på en ti måneders dom og har tilbrakt to måneder på rusmestringsenheten, og har åtte uker igjen til han skal klare seg selv.

Det vil si, det er nettopp det han ikke skal.

En av fordelene ved den spesialiserte avdelingen er nettopp tilretteleggelse av videre behandling og oppfølging ved løslatelse i tett samarbeid med hjemkommunen. Men det er mens man sitter på IØF grunnlaget skal legges for den videre ferden mot en varig rusfri tilværelse.

Åpnet av Storberget

I våres ble avdelingen i Trøgstad offisielt åpnet av justisminister Knut Storberget, men uoffisielt ble den nye avdelingen tatt i bruk allerede i fjor høst. Enheten er et samarbeid mellom IØF og sykehuset Østfold HF ved sosialmedisinsk poliklinikk (SMP) i Sarpsborg.

Tre betjenter i turnus, pluss en førstebetjent skal sammen med blant andre en psykolog fra SMP sørge for at de innsatte blir bedre forberedt til en hverdag i frihet uten rus.

Gruppetilhørighet

Fengselsbetjent Tonje Andersen har vært med siden oppstarten, og hun påpeker viktigheten av at de som søker seg til enheten erkjenner at de har et rusproblem.

– Jeg tror nok at mange innsatte ikke mener at de har et rusproblem. For at de skal fungere på denne enheten må de innrømme at de har et problem, ha et ønske om å sone rusfritt og godta hyppige urinprøver. Dessuten må de kunne fungere i en gruppe, og kunne snakke ut om ting i sammen med andre innsatte og oss som jobber her, sier hun.

Blottlegger seg

Stig Johansen har 15 år bak seg med dop, de siste syv på metadon, og understreker også viktigheten av samtalegruppene.

– Det kan bli heftige diskusjoner, og det er tøft å skulle blottlegge seg. Men jeg bruker det for alt det er verdt. Vi som er her lever tett på hverandre, men er også blitt flinke til å hjelpe hverandre, innrømmer han og legger til at muligheten til samtaler med psykolog også er viktig.

Krever mer

Servicetorget ved IØF er en annen viktig faktor i forberedelsene til en rusfri tilværelse.

Turi Ludvigsen i prosjektet NAV i fengsel og Heidi Gundelsby i Kriminalomsorgen skal sørge for tiltak og virkemidler etter løslatelse, gjerne i samarbeid med lokale NAV-kontor.

– Vår jobb er å kartlegge muligheter for de innsatte når de slipper ut. Det unike ved Rusmestringsenheten er at vi får en trekantsamtale hvor kontaktbetjenten også er med. Det er viktig og blir nesten som en ekstraservice for den innsatte, forklarer Heidi Gundelsby.

Under oppholdet på enheten skal det jobbes aktivt for å at den innsatt skal være bedre rustet til å takle områder som bolig, arbeid, sosiale nettverk og en eventuell videre behandling. Det kreves mer av de innsatte, men de får også ekstra goder.

Ut på tur

– Vi bruker nærområdet her mye mer enn vanlig, og er ofte på turer – gå-, sykkel- og fisketurer. Man kan vel si at det er mindre bowling og pizza, og mer fysisk. Dessuten er det viktig for de innsatte å tilbringe tid sammen med oss i sivile klær utenfor gjerdene. Vi skal prøve å skape gode holdninger og håper at de holdningene fungerer også etter løslatelsen, forklarer Tonje Andersen.

Det er litt tidlig å trekke for mange konklusjoner på hvor vellykket opplegger ved rusmestringsenheten fungerer, men Andersen kan fortelle at de allerede har fått tilbakemeldinger fra tidligere innsatte som har klart seg som rusfrie etter oppholdet.

– Noen hører vi fra, andre ikke, konstaterer hun.

Mangler penger

Et annet moment som understreker at man er i en oppstartsfase er økonomien og mangel på stillinger. NTL-tillitsvalgt Espen Hvidsten er fornøyd med intensjonene, men ikke så imponert over den foreløpige gjennomføringen.

– Jeg føler at det ikke er gjort skikkelig når man ikke har økonomi til å dekke opp med vikarer under vanlig sykefravær. Det har rett og slett fulgt for lite midler med til prosjektet, og da faller jo noe av ideen bort, mener han.

Annonse

Flere saker

Annonse