JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For lav bemanning gir økt sykefravær?

LO ønsker kartlegging av bemanningen i helsesektoren.

sym@lomedia.no

Almlid-utvalget påpekte i NOUen «Arbeid for helse – sykefravær og utstøting i helse- og omsorgsektoren», at den viktigste årsaken til høyt sykefravær er at sektoren er så kvinnedominert. Men dette forklarer ikke hvorfor fraværet har økt de siste 30 årene eller hvorfor menn i helse- og omsorgssektoren har et høyere sykefravær enn andre yrkesaktive menn.

Lav bemanning

I sitt høringssvar til NOUen påpeker LO at utvalget ikke har drøftet betydningen av tilstrekkelig bemanning har for utstøting og sykefravær. Dette til tross for at forskning og Arbeidstilsynets rapporter tyder på underbemanning i sektoren.

- Utilstrekkelig bemanning, særlig med forhold som doble vakter i turnusene og liten bruk av vikarer ved sykefravær, er med på å øke arbeidsbelastningen og dermed risikoen for sykefravær og utstøting, skriver LO i høringssvaret.

Konklusjonen er at LO ønsker en kartlegging av bemanningen i helsesektoren og at grunnbemanningen øker.

Kritisk

Almlid-utvalget foreslår at det igangsettes utprøving av nye arbeidstidsordninger utover de mange ulike arbeidstidsordningene som allerede finnes.

LO er kritisk til dette og viser til at arbeid om natta og skiftordninger medfører økt helserisiko.

- Vi bør være varsomme med å legge opp til arbeidstidsordninger som er klart utenfor normalarbeidsdagens rammer. LO er derfor opptatt av at vi får mer kunnskap om konsekvensene av alternative arbeidstidsordninger, spesielt når det gjelder ekstremt lange vaktordninger, heter det i høringssvaret til Helse- og omsorgsdepartementet.

Annonse
Annonse