JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFFs første Pioner-kvinne

For drøyt 36 år siden meldte Live Jetlund seg inn i LO. Nå er den mangeårige tillitsvalgte blitt den første kvinnen i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) som får Pioneren – LOs høyeste utmerkelse.

morten.hansen@lomedia.no

Siden Jetlund ble medlem av NFF, 1. april i 1975, har hun vært et aktivt fagforeningsmedlem. I 1993 ble hun valgt inn i NFFs forbundsstyre, og i 2001 ble hun den første regionstillitsvalgte i region sør. I slutten av mai ble hun den første kvinnen i NFF som ble tildelt Pioneren.

– Det er utrolig stort for meg. Jeg var veldig stolt da jeg fikk den, sier en rørt Jetlund.

Tildelingen kom som en stor overraskelse på 60-åringen som nylig gikk av med pensjon fra Arendal fengsel.

– NFF har gitt meg så mye i min yrkeskarriere at det har vært helt utrolig. Jeg begynte å gråte da Rita tok statuetten fra. Jeg har vært med på å tildele den til andre. At jeg selv skulle få den har ikke vært i tankene mine, sier hun.

Rollemodell

Jetlund er en sann pioner – ikke bare i utmerkelsessammenheng. Hun var den første kvinnen i sikkerheten ved Ila fengsel i 1976. Det samme var hun noen år senere i Arendal fengsel.

– Jeg har nok tråkket opp noen stier på noen av plassene jeg har vært. Jeg har alltid snakket kvinnenes sak, og ment at de mannsdominerte miljøene har hatt godt av oss kvinner, sier Jetlund.

Det er sentralstyret i NFF som har innstilt Jetlund til Pioneren. Bakgrunnen er at hun har vært en god støttespiller for andre tillitsvalgte, stått for forbundets verdigrunnlag og har vist betydningen av å være fagorganisert i LO og i NFF.

– Live har også vært en god rollemodell. Hun har alltid har stilt opp for medlemmer og tillitsvalgte som har trengt råd – både lokalt, regionalt og sentralt. Hun får Pioneren som et symbol for hva hun har betydd for NFF og LO, sier Rita Bråten, nestleder i NFF.

Gis til personer som har gjort «en betydelig innsats i/for fagbevegelsen i minst 25 år sammenhengende».

Prisen ble innstiftet i 1977.

Prisen består av en miniatyrutgave av Per Palle Storms monument som står på Youngstorget i Oslo.

Annonse
Annonse

Prisen ble innstiftet i 1977.

Prisen består av en miniatyrutgave av Per Palle Storms monument som står på Youngstorget i Oslo.