JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spiller ballen over til Fellesforbundet

Statsbygg og Peab inngår våpenhvile i striden om diett for utenlandske arbeidere. Partene vil la Fellesforbundet være dommer i saken.

frode.ronning@lomedia.no

Statsbygg og Peab har kranglet om diett-satsene for litauiske glassmontører siden mars. Statsbygg krever at balterne får betalt etter tariffen, det vil si 291,50 kroner per dag. Peab mener det er nok med om lag 25 prosent av norsk tariff, vel 70 kroner dagen.

Striden har blitt en prinsipp-sak om hvorvidt en offentlig utbygger kan tvinge en stor norsk entreprenør til å betale utenlandske ansatte i tråd med norske tariffavtaler.

Torsdag 30. juni ble de partene enige om en pause i konflikten. I denne pausen skal følgende skje:

Peab øker midlertidig diettsatsene fra 70 kroner til 189 kroner timen, og innfører kokemulighet på brakka.

Peab og Statsbygg skal dessuten be partene i den såkalte Glassoverenskomsten om å tolke bestemmelsene om diett. Partene i overenskomsten er Fellesforbundet og LO på den ene sida, og Glass- og fasadeforeningen på den andre.

Det er verdt og merke seg at arbeidsgiverne ikke er tilsluttet NHO eller en annen hovedorganisasjon.

Ingen gir seg

Verken Peab eller Statsbygg har forlatt sine prinsipielle standpunkter.

Peab mener fortsatt at Statsbygg krever så gode vilkår for glassmontørene at det er strid med EUs utstasjoneringsdirektiv.

Statsbygg skriver derimot i sitt siste brev, datert 1. juli, at «det er ikke forhandlingsrom i denne sammenheng». Statsbygg er imidlertid enig i at man kontakter partene i overenskomsten, for en tolkning av diett-satsene. Helt konkret ønsker Statsbygg en vurdering av om det er nok å betale 189 kroner døgnet i diett, kombinert med kokemulighet på brakka.

Statsbygg varslet i slutten av mai at selskapet ville holde tilbake betaling for utbyggingen av sykepleierutdanningen i Oslo, med mindre Peab utbetalte diett i tråd med overenskomsten på området.

Inntil Fellesforbundet og Glass- og fasadeforeningen har svart, vil Statsbygg utsette de økonomiske sanksjonene.

Annonse
Annonse