JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lovendring

– Loven må endres. Det sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim etter at en ansatt i Gjensidige ble tvunget til å slutte da hun fylte 67 år.

einar.fjellvik@lomedia.no

Sammen med Finansforbundet vil YS-lederen be om et møte med statsminister Jens Stoltenberg for å få ham til å ta initiativ til en lovendring.

Bakgrunnen er den enstemmige dommen Høyesterett avsa i forrige uke. Der fastslo landets øverste domstol at Gjensidige hadde rett til å si opp saksbehandleren fordi selskapet har en intern aldersgrense på 67 år. Ifølge dommen har firmaer rett til å ha en slik intern aldersgrense, så lenge den er kjent for de ansatte og den praktiseres konsekvent.

LES MER: Høyesteretts dom i sin helhet

Både advokaten til den oppsagte kvinnen og YS-leder Tore Eugen Kvalheim er likevel kritiske til dommen.

– Dommen harmonerer ikke med regjeringens pensjonspolitikk om å lage regler som gjør det mulig for arbeidstakere å stå lengre i arbeid, mener Kvalheim, som appellerer til statsministeren om å rydde opp.

Lovens aldersgrense: 70 år

I Arbeidsmiljøloven er den offisielle aldersgrensen fortsatt 70 år. Det vil si at når en ansatt har passert 70 år, kan alderen i seg selv være saklig grunn til oppsigelse.

Da Stortinget i 2007 behandlet stortingsmeldingen om seniorpolitikk, gikk regjeringspartiene inn for å vurdere å heve den lovfestede aldersgrensen til 72 år.

Annonse
Annonse