JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte styrer ikke jobben

Bare en tredel av norske arbeidstakere opplever at de kan styre sin egen arbeidshverdag.

En fersk undersøkelse fra Norstat viser at kun 29 prosent av de spurte opplever at de i stor, eller svært stor, grad kan styre sin egen arbeidssituasjon med hensyn til tid og sted for utførelse av arbeidet.

Verst for kvinner

Ikke overraskende er det kvinner (22 prosent) som svarer at de opplever lite fleksibilitet, mens 37 prosent av menn opplever at de kan styre arbeidshverdagen sin selv.

Jo eldre du blir jo mer kan du selv bestemme over jobben din. Av de spurte er det i gruppen over 50 år, er det 34 prosent som opplever at de har full kontroll over arbeidsdagen.

Geografisk er det trøndere som topper lista: 36 prosent av dem opplever at de kan styre arbeidsdagen selv, mens for eksempel bare er 25 prosent av vestlendingene opplever det samme.

– Forny loven

Paul Chaffey, administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia, mener undersøkelsen viser at det trengs en fornying av arbeidsmiljøloven.

– Uavhengig av hvorvidt du har turnusjobb eller kontorjobb, er det å kunne styre sin egen arbeidshverdag et gode som etterlyses av medarbeiderne, sier han.

– Å ikke kunne styre sin egen arbeidshverdag, skaper utfordringer i logistikken for småbarnsforeldre. Vi trenger et lovverk som er i tråd med det samfunnet det skal regulere.

Brev til Bjurstrøm

Abelia har sendt et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm der vi ber om at arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel fornyes.

– Loven må forenkles slik at den i større grad åpner for fleksibel arbeidstid. Alternativt må gruppen som er unntatt arbeidstidskapittelet, og som defineres som særlig uavhengige, utvides, sier Chaffey.

– Vi ber om et lovverk som ivaretar de ytre rammene – og som gir bedriften og den enkelte medarbeider større mulighet til å avtale disponering av tid og ressurser. Loven skal selvsagt beskytte arbeidstakere mot misbruk, men loven kan endres på en måte som gjør at disse hensynene fortsatt blir ivaretatt. (ANB)

Annonse
Annonse