JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stoppe vikardirektiv

Fellesforbundets petroleumsforum vil ikke innføre EUs direktiv for vikarbyråer i Norge.

frode.ronning@lomedia.no

– Vi avviser at direktivet skal innføres i Norge.

Nyvalgt leder Roger Berg-Hansen i Fellesforbundets Petroleumsforum er klar i sin tale.

Forumet hadde årsmøte 11. mai og vedtok en uttalelse mot innføring av EUs omdiskuterte vikarbyrådirektiv her til lands.

– Var det noen på årsmøtet som tok til orde for direktivet?

– Nei, det var en enstemmighet mot direktivet, sier Berg-Hansen.

Han leder forumet der 42 klubber og 17 avdelinger er tilmeldt – med 4900 medlemmer.

Helse, miljø og sikkerhet

Forumet er uenig med flertallet i Fellesforbundets representantskap, som i slutten av juni gikk inn for direktivet. Saken blir et hett tema på forbundets landsmøte i oktober.

Fellesforbundets petroleumsforum er også opptatt av å skjerpe kravene til helse, miljø og sikkerhet for alle som er medlemmer av forumet. I dette inngår også problemet med at det fortsatt er mye samsoving ute på plattformene.

Skolering og kompetanseheving

Fellesforbundets Petroleumsforum frykter for framtida til yrkesskolene og lærlingordningene. Forumet mener partene i arbeidslivet må ta grep sammen med myndighetene.

– Dette gjelder i flere og flere yrker og bransjer og er noe som igjen kan føre til at mange bedrifter får problemer med rekruttering. Dette vil også føre til at dyrebar kompetanse og teknologi forsvinner ut av landet, kompetanse som er vesentlig for arbeidsplasser nå og i fremtiden, sier Berg-Hansen.

Han forteller at det allerede er flere yrker som er på veg til å bli svært små eller forsvinne, spesielt innen mekanisk virksomhet.

– Derfor må fagbevegelsen på banen for å sikre gode avtaler og vi må få garantier fra myndighetene for å sikre fremtidige medlemmers rettigheter, sier lederen.

Kurs, repetisjonskurs og sertifikater

Berg-Hansen ser også en negativ utvikling for etterutdanninga.

– Før fikk folk både krankurs, lift og brann og entring betalt av arbeidsgiver. Selskapene betalte også offshorekurset, i tillegg til repetisjonskurs som man må ha hvert fjerde år. Nå hører jeg titt og ofte ansatte som selv betaler offshorekurset og annen type skolering som er påkrevd. Det skjer en nedpining av ting vi har opparbeidet oss i det norske arbeidslivet, sier han.

Kamp for gode og sunne arbeidsplasser

Sosial dumping er en annen kamp forumet er klar til å sette inn ekstra krefter i.

– Det er kolossalt viktig å synliggjøre forskjellene i europeiske arbeideres avlønning og arbeidstidsrotasjoner i Norge, kontra de arbeids- og lønnsavtaler som gjelder for norske og nordiske arbeidere, sier Berg-Hansen.

Han etterlyser en lik fordeling, slik at en unngår denne situasjonen som våre de europeiske kollegene opplever i sine hjemland.

– Dette kan også bli en realitet her hjemme hvis vi ikke passer på våre rettigheter godt nok. Vi har både en plikt og en rett å sørge for at våre kamerater fra disse landene får norske lønns- og arbeidsvilkår når de jobber i Norge. Dersom vi i fagbevegelsen ikke klarer å holde stand, vil lov- og avtaleverket bli satt under press og våre medlemmer risikerer å stå uten arbeid, sier Berg-Hansen.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden

Forumet er kritisk til rotasjoner der folk er fire uker på jobb og to uker hjemme.

– I en del yrker og bransjer er det til og med indikasjoner på at ansatte er opptil seks og åtte uker på jobb før de kan reise hjem, forteller han.

Petroleumsforumet vil jobbe for en forskrift som stopper bruken av lange perioder med arbeid, og som også vil ivareta helse og velferd etter lov. I tillegg vil det også ivareta den enkelte ansattes rett til et sosialt samvær med familie og venner.

Forumet håper derfor at Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet kan invitere organisasjonene til et felles arbeid for å få på plass en forskrift som et godt arbeidsverktøy på arbeidsplassene.

Ønsker allmenngjøring tilbake

Før jul fikk fagbevegelsen en kalddusj da allmenngjøring av flere tariffavtaler på petroleumsanlegg som Ormen Lange og Mongstad ble avsluttet. Det betyr at det innen enkelte bransjer på anleggene er lovlig å lønne under tariffens minstenivå.

– Nå vil vi jobbe for å dokumentere eksempler på selskaper som betaler under allmenngjøring. Vi håper å kunne få tilbake allmenngjøring, fordi det er en fordel for vårt reisepersonell innen olje og gass, sier Berg-Hansen.

Veien videre

Forumet vil ta kontakt med reisepersonell i hele Norge innen olje og gass, for å bygge et større nettverk. I tillegg er det nå valgt en sekretær som skal jobbe på heltid med medlemsverving/medlemspleie blant forumets medlemmer og opp mot avdelingene. Sekretæren vil også jobbe med skolering av tillitsvalgte og vil ha en god dialog med Fellesforbundet i saker som omhandler reisepersonell.

Berg-Hansen ser også for seg et økt samarbeid med resten av LO-familien.

Forumet ønsker å få med flere på laget, for det er enorme utfordringer som venter. Særlig kampen mot sosial dumping, som har høyeste prioritet.

– Det høres fint ut å hente mennesker fra et land for å jobbe i et annet, men det medfører at du har et ansvar for disse menneskene. Det er dessverre en del som henter dem og overlater disse menneskene til seg selv, noe vi i fagbevegelsen ikke kan tolerere, sier Berg-Hansen.

Forumet vil i tillegg jobbe inn mot avdelingene foran tariffoppgjøret 2012 for særlig å se nærmere på rettighetene for reisepersonell.

Du kan lese mer om forumets arbeid på www.fellesforbundet.no/ffp

Annonse

Flere saker

Annonse