JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt behov for «bikkja»

Ulovlig overvåking, lange arbeidsdager uten overtidsbetaling og lønninger så lave at det minner mest om grov utnytting. LOs sommerpatruljer – sommerarbeidslivets vaktbikkje – avdekker fortsatt tvilsomme arbeidsforhold.

einar.fjellvik@lomedia.no

Hver eneste sommer siden 1985 har LOs sommerpatrulje vært på veien for å sjekke at ungdom som jobber om sommeren har ryddige arbeidsforhold. Hovedtrenden er at forholdene har blitt ryddigere. I 1995 avdekket sommpatruljen ulovlige forhold i annenhver bedrift som ble oppsøkt. De siste årene har andelen ligget på omkring 20 %.

Skuffet over Follo-bedriftene

Men også i sommerarbeidslivet finnes det unntak fra hovedregelen. Et av årets unntak er Follo-distriktet, sørøst for Oslo.

– Min erfaring fra tidligere år, er at arbeidsforholdene ved Follobedriftene har vært gode, men i år er jeg dessverre veldig, veldig skuffet, oppsummerer Kamilla Hagen Lunden i LO Follo overfor lokalavisa Østlandets Blad etter ei ukes patruljering. 20-30 barnehager, sykehjem, lagre, klesbutikker, matbutikker og hagesentre ble besøkt, og knapt noen av dem kom fra møtet med LOs sommerpatrulje med plettfri vandel, forteller Kamilla Hagen Lunden.

Ulovlig overvåking på arbeidsplassen, manglende arbeidskontrakter, vaktlister som opererer med 10 timers arbeidsdager og ingen overtidsbetaling, er blant forholdene som ble avdekket.

Lønningene er heller ikke alltid noe å gjøre seg feit på. I en butikk sommerpatruljen besøkte jobbet 15-16 år gamle sommervikarer for 38 kroner timen. Siden bedriften ikke var bundet av tariffavtale, er ikke de lave lønningene ulovlige.

– Men som LO-representant mener jeg dette er grov utnytting, fastslår Kamilla Hagen Lunden.

Løp etter patruljen

Også fra den ande andre siden av Oslofjorden rapporterer sommerpatruljen om problemer. I Buskerud har man kommet over bedrifter som har folk utplassert på tiltak fra Nav som de lar gå inn i grunnbemanningen. «Noen steder har de til og med hatt ansvar for bedriften alene i flere uker. Dette er noe vi ser mer og mer til og som vi ikke er glade for at skjer», skriver sommerpatruljen i sin oppsummering.

Buskerud-patruljen kan også rapportere om en bensinstasjon der de ansatte måtte jobbe inntil 1-2 timer ekstra for å gjøre seg ferdig med rydding som de ikke har rukket på oppsatte vakta, uten å få betalt for dette.

LO-folkene opplevde også at en ansatt kom løpende etter dem for å få organisert seg. Han turte ikke gjøre det inne på bedriften av frykt for hva arbeidsgiveren ville si.

Alle som lurer på noe i forhold til jobben sin kan kontakte sommerpatruljens informasjonstjeneste, enten på telefon 8 100 1999, e-post sommerpatruljen@lo.no, eller ved å sende en sms: SP <ditt spørsmål> til 2030.

Annonse
Annonse