JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vag og uklar avtale

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener den borgerlige samarbeidsavtalen er vag og uklar på en rekke punkter.

Men sentrumspartiene stoler på Erna Solberg. - Hun er veldig opptatt av å opprettholde et godt forhold til Venstre og KrF - så vi frykter ikke at det kommer overraskelser når løftene skal omsettes i praktisk politikk, sier en sentral kilde i et av sentrumspartiene til NTB.

Kilden viser til at Erna Solberg ønsker å utvide regjeringen underveis i perioden og mener dette borger for gjennomslag også i spørsmål som ikke endelig er avklart.

- Alle partiene har i hodet det som ble sagt i sonderingene, men ikke nødvendigvis skrevet ut. Vi vil avvente de to første budsjettene for å få et bedre inntrykk av helheten før det eventuelt blir aktuelt å vurdere regjeringsdeltakelse på nytt.

– Les også: Legger kabal på Sundvolden

Jens Stoltenberg tar snart plass på Stortinget der han etter alt å dømme vil bli Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han er avventende til samarbeidsavtalen som de borgerlige partiene la fram mandag.

- Mye av det de er enige om handler om å styrke, øke eller satse mer. Slike uforpliktende og vage formuleringer kan alle partier stille seg bak. Det gjenstår å se hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Stoltenberg til NTB.

Som eksempler nevner han løftene om en kommunereform og et lærerløft, økt grunnbemanning i politiet samt styrket behandlingstilbud innen rusomsorg og psykiatri.

– Les også: Skuffet over asylavtale

- Det avgjørende er hva som skjer når løftene skal fylles med konkret innhold og penger bevilges, sier Stoltenberg, som gleder seg over at handlingsregelen fredes.

- Det innebærer samtidig at Fremskrittspartiet avlyser mange av sine valgløfter som var tenkt finansiert ved økt oljepengebruk. At det fortsatt skal være bompenger på norske veier er et slikt eksempel, sier han.

At forholdet mellom den nye regjeringen og støttepartiene på Stortinget vil bli utfordret i de årlige budsjettrundene og av løpende politiske saker som måtte dukke opp, er de borgerlige forberedt på.

– Les også: LO misfornøyd med Erna og co

Så hva betyr det egentlig at «sexkjøpsloven skal evalueres» og at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast»? Kan KrF komme til å bli møtt med forslag fra regjeringen om å tillate kjøp av sex og salg av vin i butikk?

- Nei, dette ville være en åpenbar provokasjon mot KrF. Når hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast betyr det for eksempel at Vinmonopolet skal bestå og at forbudet mot alkoholreklame opprettholdes, sier kilden til NTB.

Vedkommende er ikke redd for at formuleringen kan bli tolket annerledes av de andre borgerlige partiene.

- Sonderingene pågikk i to uker. Det ble gått mye mer inn i materien enn hva som står i dokumentet.

– Les også: Bompenger også med Frp

- Mange avgjørende klima- og miljøsaker er fremdeles uavklarte. Vi forventer konkretisering av en del vage og uspesifiserte punkter, sier Bellonas Janne Stene til NTB.

Hun applauderer at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes oljefritt og at det skal innføres skattefradrag for energieffektivisering, men reagerer på flere av formuleringene i samarbeidsavtalen.

At klimaforliket skal «forsterkes» og at avkastningen fra miljøteknlogifondet skal «økes» er eksempler på løfter som må fylles med innhold, mener hun.

- Det står i avtalen at de ønsker en videre utbygging av fornybar energi. Men hva mener de med dette? Er det innenfor dagens periode med grønne sertifikater, eller etter 2020? Begge deler er flott, men vi mener at det er vel så viktig å ta denne kraften i bruk og pålegge oljeselskapene å elektrifisere oljefelter, fastslår hun.

Satsing på kollektivtrafikk er et annet punkt Bellona mener må tydeliggjøres med svar på hvor, hvordan og hvor mye.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse