JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raser mot Høyesterett

Irsk fagbevegelse er i opprør etter en kjennelse i landets Høyesterett som sier at systemet for lønnsfastsettelse i mange lavlønnsbransjer er grunnlovsstridig.

einar.fjellvik@lomedia.no

«Et knusende slag for lavlønte» er fagbevegelsens dom over høyesterettsdommer Kevin Feeney. Det var han som torsdag kunngjorde at en lov fra 2008 som fastsetter minstelønninger for ansatte i fast food-bransjen utenfor Dublin er ugyldig.

For vide fullmakter

Begrunnelsen for dommerens konklusjon er at lønningene ble fastsatt gjennom det såkalte JLC-systemet. Det vil si at en «joint labour commitee» utarbeider et forslag til nye lønns- og arbeidsvilkår. Dette forslaget blir så opphøyd til lov av Arbeidsretten. Arbeidsgivere som ikke følger Arbeidsrettens vedtak kan straffes med bøter og kan tvinges til å etterbetale lønnstillegg.

Dette systemet har fungert i Irland siden 1946, men torsdag kom altså dommer Feeney til at det er i strid med grunnloven. Ifølge dommeren har JLC-systemet mer vidtrekkende fullmakter til å utforme lover enn det er grunnlag for i grunnloven. I tillegg mener han systemet gjør et for stort inngrep i arbeidsgivernes styringsrett.

Omstridt lønnslov

Lønnsloven fra 2008, som nå er kjent ugyldig, sikret de ansatte i fast food-bransjen minstelønninger som lå noe over den nasjonale minimumslønna på 59 kroner timen. Den sikret også bedre betaling for søndagsarbeid og en del andre forbedringer som gikk ut over de lovfestede minstenormene.

Fagbevegelsen har i alle år etter 2008 slitt med å få arbeidsgiverne til å etterleve lønnsloven. Det var da firmaet John Grace Fried Chicken ble truet med bøter for ikke å etterleve 2008-loven at spørsmålet om JLC-systemets lovlighet ble brakt inn for domstolene.

En rekke andre søksmål mot arbeidsgivere som ikke har etterlevd 2008-loven må nå skrinlegges, skriver avisa Irish Times.

Rasende fagforbundsleder

Patricia King, visepresident i fagforbundet Siptu, raste i går mot dommen og beskrev den som fullstendig ødeleggende både for lavlønte ansatte og for anstendige arbeidsgivere.

– For landets mest skruppelløse arbeidsgivere måt dette være som om de alle har bursdag på en gang. De3 står nå fritt til å plyndre lønningsposene til lavlønte arbeidere, fastslår hun i en kommentar på forbundets nettside.

King krever at regjeringen umiddelbart gjennomføre nødvendige lovendringer for å beskytte JLC-systemet, og hun lover forbundets fulle støtte til en hver fast food-ansatt som opplever kutt i lønn eller andre goder i kjølvannet av høyesterettsdommen – om nødvendig i form av streikeaksjoner.

Lavere lønn – flere jobber

Fra arbeidsgiverhold kommer nå kravene om at hele JLC-systemet må avvikles. Lederen for arbeidsgiverforeningen i restaurantbransjen lokker med at en overgang til den nasjonale minimumslønna vil kunne skape 4 000 nye arbeidsplasser i løpet av halvannet år.

John Grace, mannen som brakte saken inn for domstolene, sier han ikke har planer om å sette ned lønningene for de som allerede er ansatt i hans bedrifter. Men han varsler at nye ansatte bare vil få den nasjonale minimumslønn på 59 kroner timen.

Til sammen får omkring 200 000 irske arbeidstakere i 13 ulike bransjer lønningene sine fastsatt gjennom JLC-systemet. Systemet er særlig utbredt i typiske lavlønnsbransjer.

Annonse
Annonse