JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk utstillingsvindu brøt arbeidsmiljøloven

Norge bruker Expo til å fremme norsk næringsliv i utlandet. Nå har guider ved den norske paviljongen i 2010 rapportert om brudd på norsk og kinesisk arbeidsmiljølov.

simen@lomedia.no

Ti guider som jobbet på den norske Expo-paviljongen under fjorårets verdensutstilling i Shanghai, har rapportert om brudd på både den norske og den kinesiske arbeidsmiljøloven, melder Dagsavisen. HR-manualen som guidene fikk etter at de hadde signert kontrakten, inneholdt forbud mot å gifte seg og mot å bli gravid, straffebøter for å komme for sent, forbud mot å si opp og plikt til å jobbe helligdager uten tillegg.

Månedslønnen til guidene var på 5460 kroner.

Utmeldt av folketrygden

Guidene som har rapportert om arbeidsforholdene, forteller til avisen at de trodde de skulle bli ansatt gjennom Innovajon Norge, men at det senere viste seg at de ble ansatt lokalt og skattet til Shanghai. Det førte til en automatisk utmeldelse fra den norske folketrygden.

– Inntrykket til de fleste var at vi skulle jobbe i Innovasjon Norge. Jeg søkte på internett, og det var en ”Innovasjon Norge-aktig” nettside. Også taushetserklæringen hadde deres logo. At vi ikke skulle ansettes gjennom dem kom fram først senere, forteller en av guidene til Dagsavisen.

Absurd

Flere prominente gjester besøkte den norske paviljongen i Shanghai. Deriblant LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske.

– Vi hadde også besøk av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Det føltes helt absurd når vi selv jobbet under slike forhold, sier en av de tidligere guidene til avisen.

Fjernet ”tullete” regel

Norges generalkommissær på Expo, Arild Blixrud, forteller til Dagsavisen at han mener forholdene var gode nok, og at guidene fikk høy lønn etter kinesisk standard, gratis bolig, kost og uniform. Blixrud mener guidene burde skjønt at de kom til å jobbe under kinesisk lov og myndighet, og påpeker overfor avisen at lokale ansettelser er helt vanlig. Han sier at de måtte finne løsninger som også var tilfredsstillende kostnadsmessig.

– Vi gjorde hva vi kunne. Guidene hadde i begynnelsen 40-timers arbeidsuke, som ble redusert til 34 timer. Ferieordning og ekstra helgefri ble også lagt til underveis, uttaler Blixrud til Dagsavisen.

Til NRK.no sier Blixrud at forholdene i kontrakten ble rettet på før guidene begynte å jobbe. Det gjaldt spesielt punktene om at det ikke var lov å gifte seg eller bli gravid.

– Disse tullete sakene er helt hårreisende, og ble rettet opp i samarbeid med de ansatte. Men det stemmer at dette ble lagt inn i utkastet til en HR-manual av det svenske byrået. Vi så med en gang at dette var helt tullete regler, og fikk fjernet det, sier Blixrud til nettstedet.

Uakseptabelt

Anthony Kallevig i LOs næringspolitiske avdeling, var LOs representant i styret for Expo 2010. Han sier til avisen at kontraktsvilkårene guidene har rapportert om er helt uakseptable, og at styret forutsetter at Innovasjon Norge følger opp rapporten på en grundig måte.

Annonse
Annonse