JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelsen var saklig

Jørn Roar Rollstad tapte arbeidsrettssaken mot sin arbeidsgiver Avfallsservice AS i Troms, som GPS-overvåket Rollstad på jobben og sa ham opp. Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen er skuffet og overrasket.

nina.sandaas@lomedia.no

Jørn Roar Rollstad krevde oppsigelsen ugyldig, subsidiært at oppsigelsen var usaklig, men fikk ikke rettens medhold. Han ble sagt opp i fjor da ledelsen i Avfallsservice AS gransket loggen fra GPS-ene som er montert i avfallsbilene, og oppdaget at sjåføren tok for lange pauser. I tillegg ble det skrevet for mye overtid. Tre andre kolleger fikk advarsler fra bedriften.

Frykter presedens

Nord-Troms tingrett gir Avfallsservice AS medhold i at oppsigelsen ikke var usaklig og har dømt Rollstad til å betale tilbake 2.880 kroner for urettmessig utbetalt overtid. I tillegg må Fagforbundet, som førte saken for Rollstad, betale sakskostnader på 280.000 kroner, melder NRK.

Advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet, som representerer Rollstad, mener den ferske dommen er problematisk og frykter at den vil skape presedens.

– Jeg er veldig skuffet og overrasket over at retten er så entydig i sine konklusjoner. Det er to tapere i denne saken. Den ene er min klient. Den andre er personvernet. Det står rett og slett ikke høyt i kurs i norske domstoler, skriver Edvardsen på Fagforbundets hjemmeside.

Ulovlig overvåking

Fagforbundet og LO har reagert på bruken av GPS for å undersøke de ansatte. Datatilsynet har uttalt at denne formen for overvåking er ulovlig. Høyesterett har likevel tillatt at materialet som ble innhentet ble brukt som bevis i retten.

–Selv om det for prosessjurister ikke er overraskende at bevis regelmessig kan føres for domstolene til tross for at beviset er fremskaffet på en lovstridig måte, fremstår dette som svært vanskelig å forstå for de involverte arbeidstakerne - og vil jeg tro, mange med dem, framholder advokat Kjetil Edvardsen.

Mindre tillit

Han mener både arbeidsgivere og arbeidstakere etter dette kan legge følgende til grunn: Dersom arbeidsgiver har tilgang til informasjon, må arbeidstakere forvente at dette kan anvendes til disiplinære reaksjoner uansett hva det opprinnelige formålet med informasjonsinnhentingen var.

For framtida blir Fagforbundets råd til tillitsvalgte og ansatte i norske virksomheter følgende: Husk at alt som kan spores til deg, vil bli brukt mot deg hvis arbeidsgiver finner det hensiktsmessig.

Etter Fagforbundets mening motvirker kjennelsenfra Høyesterett en videreutvikling av det tillitsfulle forholdet som eksisterer mellom arbeidsgiver og arbeidstakere i de aller fleste norske virksomheter.

Avgjørelsen er et skritt i retning av mer kontroll og overvåking, og mindre tillit. Utviklingen er svært uheldig, mener Fagforbundet.

Annonse
Annonse