JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvorsen vil styrke yrkesfagene

Flere norsktimer, færre engelsktimer og mer praktisk opplæring. Slik vil Kristin Halvorsen styrke yrkesfagene.

simen@lomedia.no

For å få ned frafallet blant elevene som begynner på yrkesfaglige studieprogrammer på videregående skole, vil kunnskapsminister Kristin Halvorsen kutte i antall engelsktimer og satse enda mer på yrkesspesialisering. Kun 55 prosent av elevene som begynte på yrkesfag har gjennomført med full kompetanse i løpet av fem år. For yrkesfagelever er det dermed langt større frafall enn for elever som begynner på studieforberedende, hvor 80 prosent gjennomfører.

Nødvendig med tiltak

Kunnskapsministeren erkjenner at yrkesfagene ikke ble ivaretatt godt nok i Kunnskapsløftet.

– Kunnskapsløftet var en reform som i for liten grad innrettet seg mot de som ønsket en yrkesfaglig grunnopplæring. Mens vi venter på full evaluering, som foreligger i 2012, må vi gjøre nødvendige endringer, sier Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Satser på norsk

Regjeringen har i år øremerket 230 millioner kroner til tiltak som skal gi flere en ny sjanse. Nå blir det obligatorisk med dobbelt så mange norsktimer som i engelsk, for å styrke lese- og skriveopplæringen. Engelskeksamen vil dessuten bli endret. Elever som går yrkesfag vil få lokale eksamener i engelsk som tilpasses de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.

Halvorsen vil også vurdere om enkelte utdanningsprogram skal deles for å gi mer yrkesspesialisering. Fellesfagene skal yrkesrettes, og det bevilges 10 millioner kroner til å gi lærerne økt kompetanse og til utvikling av læremidler for yrkesretting av fellesfag.

Trer i kraft i 2012

Kunnskapsministeren vil dessuten gi yrkesfagene en høyere status ved å samarbeide med arbeidslivet om å motivere flere elever til å velge yrkesfag.

– Forslagene sendes nå ut på høring og endringene vil tre i kraft fra og med høsten 2012. Samtidig forsterker vi oppfølgingen av de som sliter med mestring og motivasjon slik at flere får hjelp til å fullføre utdanningen. Vi trenger mange dyktige fagfolk med fagbrev i årene som kommer, sier Halvorsen.

Annonse

Flere saker

Annonse