JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett til heltid lite reell

I Sverige har Norrbotten fylke og åtte av kommunene vedtatt rett til heltid. Bare to kommuner har satt vedtaket ut i live.

nina.sandaas@lomedia.no

Akkurat som i Norge er ufrivillig deltid et aktuelt og hett politisk tema. De svenske sosialdemokratenes ferske leder Håkan Juholt vant mange tilhørere under den store politikeruka i Almedalen med sitt første valgløfte. Juholt vil lovfeste retten til heltid for alle de som nå jobber deltid i helse- og omsorgssektoren.

Et slikt løfte kan bli vanskelig å sette ut i live. LO-Tidningen omtaler en undersøkelse fra Fagforbundets søsterforbund i Sverige, Kommunal som har kartlagt situasjonen for heltid og deltid i det nordligste fylket Norrbotten med 14 kommuner. Åtte av disse kommunene har gjort et vedtak i en eller annen form om retten til heltid. Bare to av kommunene har gjennomført det i praksis.

Resultatet er fortsatt at nesten halvparten av kvinnene som er medlemmer i Kommunal i de undersøkte kommunene jobber deltid. En av fire arbeider i deltidsstilling mot sin vilje. Ifølge Kommunal finnes det en motstand blant tjenestemennene mot å gjennomføre politiske vedtak.

-Når det går an å finne skift- og turnusordninger for heltid i mannsdominerte bransjer, må det kunne løses også i kvinnedominerte bransjer, framholder Sofia Eriksson i Kommunal.

I Sverige er det blitt mere vanlig at de unge jobber deltid. 62 prosent av ungdommene mellom 20 og 29 år er på deltid. Noen gjør det høyst frivillig ved siden av studiene, andre tvinges til det. Minstelønnen på heltid er 16 070 kroner i Kommunals avtale.

Annonse

Flere saker

Annonse