JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for dialog om lønn

Bernadette Segol, nyvalgt leder i EFS, åpner for at lønnsspørsmål kan debatteres i en styrket dialog mellom partene i arbeidslivet og EU om hvordan krisen kan løses.

nina.sandaas@lomedia.no

Partene i arbeidslivet i EU er uavhengige og prinsippet har vært at EU ikke skal blande seg inn i lønnsspørsmål. I vår har og sommer har EU vedtatt henstillinger til en rekke kriserammede land om å få kontroll på lønnsutviklingen. Blant annet ønsker EU-kommisjonen å avskaffe indeksregulerte ordninger og å få endret systemene for tarifforhandlinger. Europeisk Faglig Samorganisasjon (EFS) har kritisert disse påtrykningene.

Andre toner

I et møte i partenes møtested, det Europeiske Økonomiske og Sosiale Utvalg (EESC), torsdag i Brussel var det andre toner å høre fra generalsekretær Bernadette Segol, ifølge nettstedet www.fagligt.dk .

–Vi har alltid ment at den makroøkonomiske dialogen bør styrkes. Skjer det, og lønnsspørsmål legges på bordet, så må EFS snakke med en stemme i dialogen, sa Segol.

Hun understreket at EFS ønsker et tettere europeisk samarbeid og at dette er veien ut av krisen. EU kan ikke bare være en monetær union, men må også ha tettere politisk samarbeid på det finanspolitiske område og i skattepolitikken.

Samtidig mente Segol at EU må få et større budsjett for å kunne opptre mer solidarisk og hjelpe landene som er knipe. Krav om euroobligasjoner og avgift på finansielle transaksjoner, som Europa-parlamentet går inn for, er etter hennes mening riktige tiltak. Disse kan skaffe til veie større selvstendige inntekter til EU og få finanssektoren til å bidra direkte til en løsning av krisen.

Krav om minstelønn

Generalsekretæren håpet samtidig at EFS kan ta fatt på debatten om minstelønn i EU. Dette er et følsomt tema i EFS-sammenheng. Minstelønn ble avvist på forrige EFS-kongress i Sevilla på grunn av motstand fra særlig de nordiske land. På vårens kongress i Athen var minstelønn ikke på dagsorden.

Lederen for arbeidstakergruppen i EESC, grekeren Georgios Dassis, støttet henne i at det må komme en løsning. Han beklaget den nordiske motstanden mot minstelønn. Den skyldes etter hans mening noen spesielle historiske tradisjoner. Dassis håper på et samarbeid for å få i gang debatten, for minstelønn vil være et stort skritt fram.

Annonse

Flere saker

Annonse