JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer NHO mot «svenskehandel»

LO-leder Roar Flåthen mener NHO har vært på ideologisk svenskehandel.

Onsdag er det duket for NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo som har overskriften «Velferdsfellen». NHO-sjef John G. Bernanders budskap er at det skal lønne seg å jobbe framfor å gå på trygd.

NHO mener at eldrebølgen, trygdebølgen og migrasjonsbølgen, eller innvandringen, vil føre til at dagens velferdsordninger ikke lenger lar seg finansiere.

Utenforskap

– Det kan se ut som om NHO er på ideologisk svenskehandel, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han ser likheter i innfallsvinkel med den de borgerlige i Sverige har hatt, blant annet med begrepet «utenforskapet». Dette begrepet er hentet inn i debatten av de borgerlige også her til lands, og spiller på alle dem som er utenfor arbeidslivet. LO-lederen mener at det er et større problem med et ekskluderende arbeidsliv.

Flåthen mener å se et mønster i argumentasjonen fra NHO, tenketanken Civita og de borgerlige partiene når de hevder at velferdsordningene ikke er bærekraftige.

Angrep

– Det kan se ut som om NHO har benyttet seg vel mye av høyretenketanken Civitas måte å argumentere på. Innfallsvinkelen på temaene under årskonferansen kan tyde på det. Det bedrives på mange måter et angrep på eksisterende ordninger. Som oftest er løsningen å redusere trygdenivået, for da blir folk nødt til å jobbe, sier Flåthen.

Han konstaterer at de som utgjør svake grupper eller har en yrkeshemming dermed skal få mindre betalt og dårligere rammebetingelser enn andre.

– På den ene siden kritiserer man det offentlige systemet, men hvis bedriftene skal være med å ta ansvar, så skal myndighetene betale regningen. Da er det plutselig greit å sende regningen til det offentlige, sier Flåthen.

Inkludering

– Jeg håper NHOs årskonferanse også klarer å vise hvilket ansvar arbeidsgiverne har i å inkludere og stille arbeidsplasser til rådighet for dem som står bakerst i køen og ikke får jobb. Veldig mange av dem som ikke er aktiv i arbeidslivet nå, ønsker å være aktiv. Derfor har vi også laget en avtale om inkluderende arbeidsliv (IA) som fokuserer veldig på akkurat det, sier LO-lederen.

Flåthen synes det er rart at NHO ikke fokuserer mer på IA-arbeidet, for han mener at det nettopp her ligger gode rammer for å få folk i arbeid.

– Dette er en stor og viktig debatt. Jeg tror løsningen ligger i trepartssamarbeidet rundt IA-avtalen. Det er dette som kan bringe oss konstruktivt videre, mener Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse