JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ville sprenge Posthuset

Terrorsiktede Behring Breivik hadde planer om å sprenge Posthuset i Oslo for å ramme Aftenposten. Etter 22. juli skjerpes sikkerheten i og omkring bygget.

may.berg@lomedia.no

Terrorsiktede skal ifølge VG ha forklart i avhør at han planla å sprenge Posthuset. Han mente det ville være lett å kjøre inn ved bygget, parkere bilen og sprenge bomben.

Årsaken til at han ville ramme Aftenposten, er at han anser journalister som forrædere, som bevisst forsøker å dysse ned kritikk mot innvandring.

Posthuset skal ha vært ett av flere mål som den terrorsiktede vurderte. Slottet og Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget skal også ha vært mulige mål.

Posthuset er på 26 etasjer, og med sine 111 meter er det Oslos nest høyeste bygg.

Hovedkontoret til Posten Norge har tilhold i bygget, og de ca 800 Posten-ansatte befinner seg i 14. – 20. etasje i Posthuset.

Eieren av bygget er Entra Eiendom.

Ikke vurdert som terrormål

– Vi har ikke på noe tidspunkt fått informasjon om at Posthuset har vært et verken generelt eller konkret mål i terrorsammenheng tidligere. Etter det som har skjedd i Oslo og på Utøya, og hvis det som står i VG i dag er korrekt, er det betimelig å se på sikkerheten i bygget med nye øyne, sier sikkerhetssjef i Posten, Arnfinn Nordheim.

Ny sikkerhetsvurdering

Nordheim, opplyser at man etter 22. juli skjerpet sikkerheten, både når det gjelder tilgang til garasjeanlegget i Posthuset og til selve bygget.

Ifølge Nordheim kommer eieren av bygget, Entra Eiendom, til å engasjere et eksternt konsulentselskap til å gjøre en ny sikkerhetsvurdering av bygget.

Fysiske sperringer

Nordheim sier at sikkerhetssystemet i Posthuset har vært vurdert som bra. Han påpeker at det er få bygninger i Norge som så langt har vært utstyrt med fysiske sperringer.

Slike sperringer skal forhindre at en bil med sprengstoff kan parkeres tett inntil bygninger.

– Men terroranslaget i Oslo viser at det er vanskelig å gardere seg mot en gjerningsperson som planlegger så omhyggelig og er villig til å ta stor risiko, siker Nordheim.

Annonse
Annonse