JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inkludering starter på grasrota

Det er på den enkelte arbeidsplass at integreringen starter, mener Eddie Whyte, mangeårig drivkraft i Fagforbundet.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

- Det nytter ikke å sende brosjyrer fra forbund og LO og tro at vi skal få flere tillitsvalgte fra minoritetsgrupper. Vi må tilbake til fagbevegelsens barndom og verve ved personlig kontakt. Vi må spørre folk, sier Eddie Whyte til FriFagbevegelse.no.

Les mer om Eddie Whyte på TV2s Velgerguiden

Whyte er nestleder i Fagforbundet i Vestfold og medlem av forbundets landsstyre.

Fargerikt nettverk

Fagforbundet har fargerikt fellesskap i handlingsplaner og vedtekter og etablerte i fjor høst et fargerikt nettverk. I dag er 13 av 19 fylkesorganisasjoner representert i nettverket, men målet er å ha én fra hvert fylke.

Les reportasjen: Nytt og fargerikt nettverk

Nettverket har valgt en arbeidsgruppe som jobber med videre planlegging av virksomheten. De lager også et eget tipshefte til fylkesavdelinger og lokale fagforeninger til hvordan de kan verve minoriteter.

- Det mangler ikke på viljen hos våre tillitsvalgte, men de trenger råd til hvordan de skal gå fram overfor andre grupper, påpeker Whyte.

Må møte dem

- Det mangler heller ikke på viljen til å ta på seg verv blant folk fra etniske minoriteter, men vi har bare ikke nådd ut til dem ennå, sier han, og legger til at dersom andre skal få slippe til som tillitsvalgte, så må noen tre tilbake og stille sin plass til disposisjon.

- Vi trenger også å bevisstgjøre egne tillitsvalgte om etnisk diskriminering, sier Whyte.

Fagforbundet i Vestfold har også opprettet en Facebook-gruppe.

Se Facebook-gruppen «Vi sier et rungende JA til en flerkulturell fagbevegelse»

Han påpeker at både LO og forbundene har gjort mye bra de siste årene, men at det er mye igjen å gjøre.

Møte terroren

Også LO-lederen er opptatt av å verve flere innvandrere som faglig tillitsvalgte, også som et svar til den høyreradikale terroren som nå har hjemsøkt vårt land.

Til Klassekampen sier Roar Flåthen at venstresida framover må stå på barrikadene for at det skal være plass til alle, også de som kommer fra andre kulturer og religioner.

- Vi skal ha stor takhøyde, og i et demokrati er det plass til oss alle. Våre nye landsmenn må integreres og bli en del av demokratiet, og benytte stemmeretten. Vi må få enda flere til å aktivisere seg, også i fagbevegelsen. Vi har hatt prosjekter for å få flere innvandrere som tillitsvalgte. Det arbeidet må fortsette, og vi må skru opp aktiviteten, sier LO-lederen til Klassekampen.

Prosjekter

I Vestfold har fagbevegelsen flere prosjekter, blant annet driver Fellesforbundet en innvandrerkafé i Larvik, det undervises i norsk språk på arbeidsplasser i arbeidstida i Sandefjord, og det legges likestillingsplaner på tvers av kjønn og etnisitet.

- I Sandefjord har fagforbundet også valgt en minoritetsrepresentant inn i hvert av de fire seksjonsstyrene i tillegg til de fem som var der fra før, sier Eddie Whyte, og legger til at de deler ut kort på 11 språk der det oppfordres til å bruke stemmeretten for å bli hørt.

Annonse
Annonse