JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

220.000 postmenn mister jobben

US Postal Service planlegger å kutte 220.000 stillinger innen 2015 for å få kontroll på økonomien.

may.berg@lomedia.no

Posten i USA taper hele 47 milliarder norske kroner i år. Derfor haster det med å få orden på finansene.

Stadig færre brev

Bakgrunnen for den dårlige lønnsomheten er først og fremst kraftige fall i brevvolumene.

I takt med at mer og mer kommunikasjon foregår digitalt, falt postvolumene med 20 prosent fra 2006 til 2010. I tillegg kommer en ekstra regning på 30 milliarder kroner i helseforsikringer, en regning som forfaller 30. september.

For å løse problemene vil US Postal Service (USPS) si opp 120.000 medarbeidere. I tillegg vil de kutte 100.000 stillinger gjennom naturlig avgang.

Etter kuttene vil USPS ha rundt 425.000 medarbeidere igjen.

Gått ut på dato

Det har bare gått en vei for USPS de siste årene – nedover.

I april i fjor la en regjeringsoppnevnt komite fram resultatet av sin kartlegging av helsetilstanden til det amerikanske postvesenet. Komiteen kom blant annet ram til at USPS har en forretningsmodell og en kostnadsstruktur som for lengst har gått ut på dato.

Til tross for fallende postvolumer og digitalisering av samfunnet, har selskapet gjort lite for å omstille seg.

Følge Europa

Komiteen konkluderte med at USPS må følge de europeiske postselskapenes eksempel og kutte antallet ansatte drastisk, legge ned postkontorer i stort omfang, gå over til post i butikk og satse på digitale kommunikasjonstjenester.

USPS har ca. 32.000 postkontorer. I fjor besluttet ned å legge ned 500, og i år nedlegges ytterligere 2000 postkontorer.

USPS håper å få til en avtale med kongressen i løpet av september. Tidligere forsøk på å kutte postlevering på lørdager og heve prisene mer enn inflasjonen har blitt avvist av kongressen.

Politikerne må bidra

Sjefen for US Postal Service, Patrick Donahoe, er det mulig at det offentlige overtar ansvaret for de ansattes helseforsikring og pensjonsordning. Det vil kunne spare USPS for fra 2,2 til 2,7 milliarder kroner i året.

– Den eneste veien ut av den økonomiske krisa er at noen gir oss penger slik at vi kommer ut av uføret. Om ikke det skjer, må vi komme med andre ansvarlige forslag på bordet, sier Donahoe.

Annonse
Annonse