JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil mobilisere innvandrere

En av fire som kan delta i lokalvalget i Oslo i høst har innvandrerbakgrunn. De kan avgjøre valget – hvis vi får dem til stemmeurnene, påpeker Elvis Chi Nwosu. Han og Fagforbundet har startet mobiliseringen.

stig.christensen@lomedia.no

Forskning viser at tre av fire innvandrere stemmer med venstresiden, så her ligger det et stort potensiale for de rødgrønne.

Fra i dag, tirsdag, vil folk fra Fagforbundet stå utenfor lokalene på Grønland i Oslo og i Groruddalen, der man kan forhåndsstemme.

– Vi vil snakke med alle som går forbi og opplyse om hva som skal til for å stemme. For ikke-vestlige innvandrere er det at de har bodd i Norge i tre år, sier Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet i Oslo. Når det gjelder folk fra Norden, holder det at de har hatt fast bopel i Norge siden 30. juni i år.

Svenskene begynner å bli en betydelig gruppe i Norge. Det gjør også polakkene.

– Vi har vurdert å gjøre noe for å komme i kontakt med polakkene gjennom sykehjemsetaten, sier Dehlin til LO-Aktuelt.

Folkeopplysning

Elvis Chi Nwosu er en av dem som skal jobbe med dette fra Fagforbundets side.

– Jeg vil ha fokus på førstegangsvelgere og nye landsmenn, sier han.

Elvis mener det vil dreie seg om god, gammeldags folkeopplysning, rett og slett om hvordan man skal bruke stemmeretten. Han forteller at det er 120 000 innvandrere i Oslo som kan stemme. Det utgjør 25 prosent av de som kan stemme i hovedstaden.

– Hvis halvparten av disse bruker stemmeretten, kan det bli utslagsgivende, mener Elvis.

Han viser til at kun 25 prosent av ikke-vestlige innvandrere har stemt i Oslo. Elvis Chi Nwosu forteller at det er sju – åtte stykker fra Fagforbundet som vil jobbe med dette. De vil også besøke menigheter, moskeer, fotballturneringer, nasjonaldager, kriker og kulturarrangementer for å informere om retten til å stemme.

Ifølge IMDI er det 400 000 innvandrere som kan stemme i Norge i 2011, en økning på over 100 000 sammenliknet med valget i 2007.

Les om Elvis Chi Nwosu på TV2s velgerguide

Potensiale

Valgdeltakelsen blant ikke-vestlige innvandrere i Norge var 36,6 prosent i 2007. Den har gått ned etter lokalvalget i 1999, men litt opp igjen i 2007. Forsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning forklarer at blant de som oppholdt seg i landet i 2007 vil nok valgdeltakelsen gå opp. Problemet er at det kommer så mange nye, som drar deltakelsen ned.

– Jo lenger man har bodd her, jo større er valgdeltakelsen, sier han.

Med ikke-vestlige innvandrer snakker man stort sett om mennesker fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Et annet fenomen er at unge generelt har en lavere valgdeltakelse enn eldre, og blant innvandrerne fins det flere unge.

119 representanter

I 2007 ble det valgt inn 119 representanter med ikke-vestlig bakgrunn av til sammen ca 11 000, noe som er 1,1 prosent. Det er et lavt tall, men Bergh minner om at minoritetsbefolkningen ikke er jamt spredt utover hele landet.

Ikke-vestlige innvandrere ble overrepresentert i forhold til befolkningsstørrelsen i Oslo, Drammen, Skedsmo, Stavanger, Trondheim og Lørenskog i 2007. Så mange som 53 prosent av de ikke-vestlige innvandrerne bor i disse kommunene.

Mye tyder på at de ikke-vestlige kandidatene nyter godt av retting av listene. Alt tyder på at innvandrere favoriserer sine egne etniske representanter.

Johannes Bergh peker på at høy utdanning og inntekt gir utslag i større valgdeltakelse, både generelt og blant innvandrere. Innvandrerne har i snitt lavere inntekt og utdanning enn befolkningen i sin helhet.

– Stemmer kvinnene mer til venstre og mennene mer til høyre?

– Det gjelder i befolkningen som helhet, men ikke blant innvandrerne. Der er det heller tvert imot. Kvinnene heller mot høyre og menn mere mot venstresiden.

Stemmer til venstre

Men forskeren bekrefter at innvandrerbefolkningen som helhet stemmer til venstre. Sånn sett vil det være mest fordelaktig for de rødgrønne å få mobilisert innvandrervelgerne.

Tallene over stemmeberettigede norske statsborgere med innvandrerbakgrunn var i 2007:

Asia: 64 414, Afrika: 16 779, Sør-Amerika: 5 630, Europa: 51 561, Nord- og Mellom-Amerika: 2 978 og Oceania: 140, totalt 141 500.

Annonse
Annonse