JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Døgnåpent galleri

Det trengs ikke rare plassen. Fem ledige vinduer rekker langt. LO-borgen på Youngstorget i Oslo har fått et nytt tilskudd til allmenn glede: Gategalleriet.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Idéen klekket de ut i fellesskap, administrerende direktør i Oslo kongressenter Folkets Hus, Stein Skogli, og ansvarlig for layout, kopi, print og IT ved Servicesenteret samme sted, Tor Baklund. LO-borgen trengte et eget kunstgalleri.

– Under diverse ombygginger i Folkets Hus, der moelven-brakker stengte for de aktuelle vinduene i flere omganger, ble endelig veggen frigjort til slutt. Et av ombyggingsprosjektene var oppussing av auditoriet. Da det var ferdig, kunne vi stå i Torggata og beskue auditoriets buete bakvegg gjennom vinduene. Det ga liksom ingenting. Her måtte noe gjøres, sier Tor Baklund til FriFagbevegelse.no

«Døgnåpent»

Han har selv brukt rommet innenfor vinduene både som atelier og til egne kunstprosjekter. Ved å montere grå-hvitmalte plater i fem av vinduene, lå alt til rette for en utstilling. Like før sommerferien var de første bildene på plass. De blir hengende fram til månedsskiftet august/september.

– Planene framover er å slippe til nye kunstnere for en periode på to-tre måneder av gangen og skape en kontinuerlig prosess. Dette er et passivt galleri i den forstand at du ikke fysisk kan gå inn der, men til gjengjeld henger bildene framme ut mot gata, godt opplyst på kveldstid, så på sin spesielle måte er galleriet døgnåpent, sier Baklund, som har ansvaret for å drifte utstillingene.

Tilbake i Folkets Hus

Den første kunstneren som har sluppet til i Gategalleriet er Morten Stenseng Gulbrandsen, som selv hadde Folkets Hus som arbeidsplass i mange år i sin jobb for NISO – LO-forbundet for idrettsutøvere.

«Filter 1972» er tittelen på utstillingen, og bildene som presenteres er del av en større utstillingsserie som har vært vist i Gamlebyen, Fredrikstad, denne sommeren.

– Å jobbe med billedkunst er et krevende arbeid. I møtet med lerretet står man foran utallige valg – krevende, men samtidig stimulerende. Jeg velger å rive opp mønstre og gå nye veier hvert år – utfordre meg selv på tematikk og uttrykk, sier Stenseng Gulbrandsen, som de siste årene har hatt flere utstillinger i Fredrikstad og Stavanger.

Han mener Gategalleriet i Torggata er en flott idé fra Kongressenteret.

– Beliggenheten rett ved hovedinngangen til LO gjør dette til et veldig tilgjengelig galleri. Altfor mange kvier seg for å oppsøke kunst i gallerier. Med billedkunst i gatebildet unngår man dørstokkmila, sier Stenseng Gulbrandsen, og roser galleriinitiativet.

– Jeg er glad i Folkets Hus. Her hadde jeg min arbeidsplass i mange år, og i Folkets Hus på Hamar hadde jeg min første jobb på trykkeriet før og under AP-landsmøtet i 1981. Jeg ser gjerne at bildene blir igjen i Oslo etter utstillingen, sier Morten Stenseng Gulbrandsen, som også jobber som kulturjournalist og formidler. Den komplette utstillingsserien «Filter 1972» er også tilgjengelig på nettsiden www.fargefabrikken.no

Annonse

Flere saker

Annonse