JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan ikke kreve sykelønn

Det bryter mot EØS-avtalen å kreve at utenlandske bedrifter betaler islandsk sykelønn og tegner arbeidsskadeforsikring, fastslår Efta-domstolen i ny dom mot Island.

eline@lomedia.no

Islands lov om utstasjonerte arbeidere går for langt, og stiller ulovlige krav til firmaer som ønsker å leie ut arbeidskraft. Det slo Efta-domstolen fast i sommer.

Striden står om tolkningen av EUs utstasjoneringsdirektiv, der det er uklart hva som inngår i begrepet minstelønn. EUs direktiv slår fast at arbeidere skal ha et sett med minsterettigheter, men kritikere viser til at det blir en stadig snevrere tolkning av hva disse inkluderer.

Nå har altså Efta-domstolen, som dømmer i saker som gjelder EØS-området, slått fast at islandsk lovverk sikrer arbeiderne for gode rettigheter i forhold til EUs utstasjoneringsdirektiv. Dermed er Islands ordninger ulovlige, ifølge EU-retten. Det gjelder både reglene for sykelønn og kravet om at bedrifter må tegne arbeidsskadeforsikring dersom arbeideren skal oppholde seg på Island i mer enn to uker.

ESA til sak

Det er ESA, overvåkingsorganet for EØS-avtalen, som har reist saken mot Island. ESA har argumentert med at det kun er betaling for faktisk utført arbeid som inngår i minstelønna, og at sykelønn - som man jo får når man ikke er i stand til å arbeide - ikke kan inngå. Det er det svenske nettstedet EU & Arbetsrätt som skriver dette.

ESA mener at sykelønn ikke kan defineres som lønn, men som en sosial ordning som EU heller bør koordinere ved å samordne medlemsstatenes (inkludert EØS-landene) sosiale ytelser. Eftadomstolens beslutning føyer seg inn i rekken av dommer som gjør utstasjoneringsdirektivet til et stadig mindre omfattende direktiv med tanke på hvilke rettigheter arbeidere på jobb i andre EU/EØS-land skal ha.

Støttet Island

Norge og Finland har støttet Island, som har argumentert for en annen tolkning av EUs utstasjoneringsdiretiv enn ESA.

Islendingene mener at det er vertsstatenes lovverk og praksis som definerer hva som er minstelønn. De mener at direktivet ikke bestemmer hva som omfattes av begrepet minstelønn, kun hvor lavt nivået på ytelsene kan være.

Eftadomstolen sier imidlertid ikke i dommen at ESA har rett i at sykelønn ikke kan inngå i minstelønna. Problemet med den islandske loven, sier domstolen, er at Island krever at det utbetales en sykelønn som er like god som den alminnelige lønna, og ikke som en klart definert minimumsordning.

Annonse
Annonse