JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny skole i helikoptertrasé

Nye Veitvet skole i Oslo bygges 400 meter fra der Politiet ønsker politihelikopteret skal stasjoneres.
Politidirektør Humlegård mener at en tomt 350 meter unna en helikopterlandingsplass er lite egnet for politistudenter. Men en barne- og ungdomsskole bygges i dag 400 meter unna der politiet ønsker at politihelikoptere skal ha sin base.

Politidirektør Humlegård mener at en tomt 350 meter unna en helikopterlandingsplass er lite egnet for politistudenter. Men en barne- og ungdomsskole bygges i dag 400 meter unna der politiet ønsker at politihelikoptere skal ha sin base.

Kristin M. Johansen

torgny@lomedia.no

Tidligere leder i LOs helikopterutvalg, Ketil Karlsen, reagerer på dette og sier at støy og sikkerhet må vurderes når en planlegger landingsplasser for helikoptrene.

Tidligere har politidirektør Odd Reidar Humlegård avvist å bruke en tomt i nærheten for bygging av ny politihøgskole. En av årsaken er helikopterstøy.

I krysset mellom Østre Aker vei og Veitvetveien bygges i dag en ny skole. Den skal ha 841 elever fordelt fra 1. til 10. klasse. Åpningen er satt til august 2015.

Rundt 400 meter unna planlegges politiets beredskapssenter. Arbeidet med dette senteret ble kraftig forsert etter beredskapsvikten 22.juli 2011. Her skal politiets helikopter være basert.

Begynt i feil ende

Plasseringen av beredskapsbasen er omstridt. Den vil ta jernbanearealer som er viktige for utviklingen av Alnabru som knutepunktet for godstrafikk i Norge. LO i Oslo og Statsbanens verkstedarbeiderforening har engasjert seg mot en slik lokalisering.

Men Ketil Karlsen mener det er på sin plass å peke på et annet perspektiv. Med sin bakgrunn fra NOPEF, LOs oljearbeiderforbund, som nå er en del av forbundet Industri Energi har han vært en av dem som har mest kompetanse på helikoptre i LO. Han har blant annet vært LOs representant i det offentlige Fostervoll-utvalget som i 1997 vurderte behovet for nye redningshelikoptre.

– Det virker som de har begynt arbeidet med lokalisering i feil ende. Det første de må finne ut er hvor det er mulig å plassere en helikopterbase med hensyn til støy og sikkerhet. Dette har vært kraftig underkommunisert i prosessen så langt, mener Karlsen.

Karlsen har vært med på å vurdere forholdene rundt på ulike helikopterbaser i Norge, og selv på flyplasser som Flesland har det vært problemer med helikopterstøy. Naboer har klagd på støyen fra helikoptre.

Uegnet i villastrøk

– Utviklingen er at nye helikoptre blir utstyrt med kraftigere motor, som støyer mer, sier han. Han peker på at mye av den daglige helikoptertrafikken på basen vil skje med dagens EC-135-helikoptere som ikke bråker så mye, vil en av og til måtte ha øvelser med de nye redningshelikoptrene fra Augusta Westland.

– De er velegnet i Barentshavet, men ikke i villastrøk, sier Karlsen.

– Det er ikke noe villastrøk, det er rekkehus og blokker.

– Desto verre.

Karlsen trekker også fram sikkerhetsaspektet. Det er et halvt år siden at et politihelikopter styrtet i en pub i Glasgow og drepte seks mennesker.

Skjøt ned forslag

I februar lanserte leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, ideen om å bygge beredskapssenteret på jernbanearealet og på nabotomta en ny politihøyskole. Da vil man kunne få et stort politifaglig miljø med felles treningsfasiliteter.

Forslaget ble raskt skutt ned av politidirektør Odd Reidar Humlegård som mente at det var umulig å ha auditorier så nære en landingsplass for helikoptre.

– Hører en høyskole og et beredskapssenter sammen? Arealmessig kan det være veldig begrensende faktor når dette skal være et sted hvor du kan ta inn helikopter. Det å komprimere gode auditorier og helikopterlandingsplass er ikke lett, uttalte politidirektøren til ABC Nyheter i februar.

Avstanden fra nye Veitvet skole til Beredskapssenteret er rundt 400 meter, avstanden til en eventuell ny politihøyskole ville vært rundt 350 meter.

Annonse

Flere saker

Annonse