JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneoppgjøret i havn

Seks timer før fristen, ble partene i kommuneoppgjøret i ettermiddag enige om en forhandlingsløsning. De ansatte får et tillegg på minimum 7000 kroner.

einar.fjellvik@lomedia.no

per.flakstad@fagforbundet.no

- Vi er fornøyd med resultatet. Det generelle tillegget er på linje med det de fikk i Staten, sier forhandlingsleder for LO kommune, Jan Davidsen til Fagforbundets hjemmeside.

De ansatte i kommunesektoren får et generelt tillegg på 1,72 prosent, minimum 7000 kroner pr. år. Sammenholdt med tillegg som er gitt tidligere, utgjør resultatet en lønnsvekst på 4 ¼ prosent.

Minstelønnssatsene blir justert i samsvar med de generelle tilleggene.

LAST NED: Forhandlingsprotokollen i sin helhet (pdf)

Ikke fornøyd med alt

LO Kommune er derimot ikke fornøyd med at de ikke fikk fullt gjennomslag for kravet om kompensasjon for mindrelønnsutviklingen (etterslepet), sammenliknet med industrien i LO/NHO-området. Det samme gjelder kravet om uttelling for tilleggskompetanse.

Kostet dyrt

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes sier til KS nettsted at han er fornøyd med at man lyktes med å nå fram til en forhandlingsløsning. Sundnes mener de kommuneansatte nå er sikret en lønnsutvikling på linje med de statsansatte - om man ser toårsperioden 2010-2011 under ett.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det å matche forhandlingsresultatet i statssektoren har kostet mer enn det egentlig var rom for i kommuneøkonomien.

- I statsbudsjettet ble det forutsatt en lønnsvekst på 3 ¼ prosent. Gitt resultatene i de andre oppgjørene, ikke minst i statens eget oppgjør, var dette helt urealistisk, sier Sundnes.

Unio og YS tilfredse

Også i Unio og YS er man rimelig fornøyde med forhandlingsresultatet.

- Resultatet er akseptabelt. Vi har hentet inn deler av det lønnsmessige etterslepet, skriver Unios forhandlingsleder, Mimi Bjerkestrand i ne pressemelding.

Hun mener likevel resultatet ikke er et godt nok for å sette kommunene i stand til å konkurrere om den kompetente arbeidskraften.

- Skal kommunene opprettholde god kvalitet i tjenestene, må vi ha nye og bedre løsninger for kommende oppgjør, varsler hun.

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS lover også fortsatt fokus på kommunesektorens problemer med å holde tritt med andre sektorer i lønnskampen.

- Ansatte i KS-området kan ikke fortsette å henge lønnsmessig etter resten av offentlig sektor og privat sektor, skriver Olander i sin pressemelding. Hun er likevel tilfreds med at forhandlingsresultatet sikrer alle YS-organiserte økt reallønn i år.

Lektorene er taperne

Også Akademikerne har godtatt forhandlingsresultatet, men her står ikke jubelen i taket.

- Lærerne er igjen taperne, fastslår forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen.

For Akademikernes del er det bare lektorene som omfattes direkte av de sentrale lønnsforhandlingene. De øvrige akademikergruppene får sin lønn regulert gjennom lokale forhandlinger.

Ifølge Akademikerne får lektorene 0,25 % lavere lønnsvekst enn øvrige kommuneansatte. Noe forhandlingslederen er lite tilfreds med.

- Elevens læring avhenger i stor grad av lærerens kompetanse. Da må vi verdsette lektorkompetansen på en ordentlig måte, sier Knudsen.

Annonse
Annonse