JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret skal få bukt med seksuell trakassering

Fra i høst skal alle sjefer i Forsvaret månedlig rapportere om seksuell trakassering i sin forsvarsavdeling til departementet. Alle alvorlige saker skal bli behandlet i sivil rett.

simen@lomedia.no

I 2008 avdekket en undersøkelse at én av ti kvinner under 36 år i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering.

Etter forespørsel fra Norges Offisersforbund, ble det i mai 2011 nedsatt en arbeidsgruppe som skulle se på hvordan man kan kvitte seg med seksuell trakassering i Forsvaret.

Staale I. Reiten i Norges Offisersforbund (NOF) sitter i utvalget som la fram sin innstilling til Forsvaret 1. juni. Han er representant for de militære organisasjonene i Forsvaret.

– Det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering i Forsvaret. Undersøkelsen fra 2008 viste i overkant av 10 prosent av kvinner under 36 år har opplevd seksuell trakassering. Det er veldig bekymringsfullt, fastslår Reiten.

Rapporteringsplikt

Nå vil arbeidsgruppen at alle sjefer i Forsvaret skal være pliktet til å rapportere om det finnes seksuell trakassering og mobbing i deres avdeling.

Rapportene skal til slutt ende på departementets bord. Sjefene skal også fortelle hva de har gjort for å forebygge at slike hendelser finner sted.

– Nå vil sjefene bli pliktige til å rapportere. Dette medfører at den enkelte sjef i Forsvaret må ha det på dagsordenen hele tiden. Sjefene i Forsvaret må ha en klar holdning til at seksuell trakassering ikke er akseptabelt, og det må forplante seg nedover i systemet, sier Reiten.

Etter planen skal det nye rapporteringssystemet tre i kraft 1. september i år. Reiten forteller at den videre prosessen kun er en formalitet, og at rapporteringen mest sannsynlig vil skje månedlig. Han tror det vil føre til en holdningsendring blant forsvarsansatte.

– Vi håper at dette skal gjøre det lettere å være kvinne i Forsvaret, sier Reiten.

Alvorlige saker ut

Arbeidsgruppa kom også fram til at det nå skal bli slutt på at alvorlige saker blir behandlet internt i Forsvaret. I et møte med Krigsadvokaten fikk gruppa vite at over ti saker har vært så alvorlige at de havnet på Krigsadvokatens bord. Ingen av sakene skal ha blitt sendt videre til politiet.

– Da må vi tro at sakene ikke var så alvorlige. For de alvorligste sakene har ingenting i Forsvaret å gjøre. Det er politiet som er gode til å etterforske disse, fastslår Reiten.

NOF er redd for at det kan bli sådd tvil om straffeavgjørelser som tas internt i Forsvaret.

– Vi ønsker ikke at Forsvaret kommer i en stilling hvor de prøver å dysse ned saker fordi den mistenkte kjenner folk. I alvorlige saker som håndteres internt, vil det i ettertid alltid kunne bli sådd tvil om dommen, mener Reiten.

Vil ha flere kvinner

Han tror mye av årsaken til de høye tallene er at Forsvaret er en svært mannsdominert arbeidsplass. Kun rundt åtte prosent er kvinner.

– Forskning har vist at når andelen menn på en arbeidsplass er så høy, vil man få flere slike saker. Derfor er det viktig å jobbe mer med holdningsarbeid i bedrifter som er så mannsdominerte, påpeker Reiten.

Han erkjenner at en slik trend ikke kan snus over natten, men påpeker at målrettet, langsiktig holdningsarbeid er nøkkelen. NOF er heller ikke i tvil om at en høyere andel kvinner i Forsvaret vil hjelpe mot kvinnesynet mange har i Forsvaret. Den langsiktige målsettingen til departementet er en kvinneandel på 25 prosent.

– Saker om seksuell trakassering hjelper ikke på rekrutteringen av kvinner, og er nok også noe av årsaken til at mange kvinner slutter tidligere enn menn. Dessuten gir det Forsvaret dårlig omdømme og tar fokus bort fra det vi skal gjøre i hverdagen, mener Reiten.

Denne saken er hentet fra Befalsbladet, Norges Offisersforbunds medlemsblad

Annonse
Annonse