JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Friheten er sterkere enn frykten

Den nasjonale minnemarkeringen etter 22. juli ble avholdt søndag.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Norge minnet ofrene etter terrorangrepene 22. juli med en verdig minnemarkering søndag. En rekke norske artister bidro, og kongehuset og regjeringen var til stede. Også de nordiske statslederne var til stede, og kongehusene fra Sverige og Danmark var representert.

Kong Harald talte, og han fastslo at de fire ukene som har gått etter terrorangrepet har vært tunge for alle.

– Mine tanker går til de som har mistet noen de er glade i. Som far, bestefar og ektemann kan jeg bare ane deres smerte. Som konge kan jeg føle med hver og en av dere, sa han.

Kongen var opptatt av at sorgen har mange uttrykk, og at det må være rom til alle slags.

– Vi mistet 77 mennesker som ønsket å bruke livet sitt til å gjøre samfunnet bedre. Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere en frykten, og troen på et åpent norsk demokrati.

Artister som Susanne Sundfør, Leif Ove Andsnes, Karpe Diem, Aksel Hennie, Melissa Horn, DumDumBoys, Sivert Høyem, Ane Brun, Sofie Gråbøl, Åge Aleksandersen og Sambandet, Anders Baasmo Christiansen, Sofie Gråbøl, Jarle Bernhoft, a-ha, Sissel Kyrkjebø, Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava og Kringkastingsorkesteret deltok.

Eva Hildrum, departementsråd i Samferdselsdepartementet holdt tale:

– Jeg er fortsatt redd når jeg låser meg inn på kontoret mitt. Jeg holder persiennene nede så jeg slipper å huske det som skjedde på plassen utenfor. Men vi skal bygge opp kontorene, vi skal føle oss trygge når vi går på jobb. VI skal styrke og bevare demokratiet til beste for alle i Norge, sa Hildrum.

Under minnemarkeringen ble navnene på alle de 77 drepte lest opp.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt den siste talen, og han kom med tre lovnader:

– I respekt for de som ble revet bort, skal vi rette blikket framover. Tre oppdrag skal vi løse. Det første er at vi skal se dere som bare så vidt har begynt på sorgens vei. Det andre er å ha sansene åpne for alle tegn på ekstremisme. Vårt tredje oppdrag er å skape trygghet. Synlig politi, kontroller, øvelser utstyr, alt dette skal vi ha. Men vi trenger noe viktigere. Vi trenger deg, uansett hvor du bor, uansett hvilken gud du tilber. Hver og en av oss kan ta ansvar, hver og en av oss kan vokte friheten. I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke, av omsorg demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold, sa han.

Annonse

Flere saker

Annonse