JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt forkaster frontfagsmodellen

– Altfor lenge har damer i offentlig sektor vært offer for frontfagsmodellen, sier Turid Thomassen, leder i Rødt.

jan.erik@lomedia.no

Nå krever partiet Rødt at lønnsdannelsen i offentlig sektor ikke skal være bundet til oppgjør i konkurranseutsatt sektor.

Rødt har valgt å satse på omsorgssektoren i årets kommunevalgkamp. Turid Thomassen, Rødts leder, forteller at partiet vil sette søkelyset på den offentlige velferden, og spesielt på omsorgssektoren.

– Vi gjør dette fordi omsorgssektoren angår mange mennesker og er en arbeidsplass med veldig mange ansatte. Den offentlige velferden skal ikke drives av private, sier hun.

– Avviser Rødt alle former for privatisering av den offentlige velferden?

– Ja, det gjør vi.

Ei lønn å leve av

Rødt har laget en rekrutteringspakke for omsorgssektoren. Den er basert på Fafo-notatet «Personell og yrkesfordeling innen pleie- og omsorgssektoren». Notatet viser blant annet at Norge kommer til å mangle nesten 40.000 ansatte i pleie- og omsorgssektoren i 2010. Rødts forslag til å styrke rekrutteringen til omsorgssektoren består av seks punkter (se faktasak til høyre). Thomassen poengterer at disse punktene henger nøye sammen.

– Kommuner, fylkeskommuner og staten må samarbeide sånn at det rekrutteres flere til videregående opplæring innenfor omsorgssektoren og flere fullfører fagutdanningen. Så må kommunene stille med et tilstrekkelig antall lærlingplasser, utarbeide en kommunal rekrutteringsplan og øke lønna sånn at omsorgsarbeiderne får ei lønn å leve av, sier hun som heller ikke er fremmed for at sekstimersdagen bør prøves i omsorgssektoren.

Flere på heltid

Rødt vil gi alle kommunalt ansatte som jobber ufrivillig deltid tilbud om full stilling.

– Har dere regnet på hvor mye dette vil koste?

– Nei, det har vi ikke. Rødt vil styrke velferden, og det er klart at det koster penger, men det vi ofte glemmer å ta med i regnskapet er at dette vil gi økte skatteinntekter, økt produktivitet og gi mye mer aktive samfunnsborgere. Vi mener at hvis vi tar vare på folk i arbeidslivet, gir vi folk også bedre muligheter til å delta. Det handler om inkludering og mangfold. Norge er dessuten ett av verdens rikeste land, med en stor privat rikdom og stor offentlig fattigdom. Vi har råd til å gi dem som ønsker det et tilbud om heltidsstillinger. Spørsmålet er nok heller om vi har råd til å la være. Nå som vi veit at det er en eldrebølge på vei må vi investere i arbeidskraft. Alternativet er et dårligere offentlig velferdstilbud. Det ønsker ikke Rødt, sier Thomassen.

Vil ha flere menn

En annen utfordring for helse- og omsorgssektoren er at bare 10 prosent av arbeidstakerne er menn. I Trondheim kommune er det gjennomført et prosjekt der menn mellom 18-55 år får prøve ut omsorgsyrket i åtte uker med lønn. Forsøket har vært en suksess, og Rødt ønsker dette kopiert i andre norske kommuner.

– Er det ikke fortsatt sånn at lønn er den beste gulroten for å rekruttere flere, og særlig menn, til denne sektoren?

– Lønn er selvfølgelig viktig. Det gamle kravet om likelønn kan heller ikke nås uten at omsorgsyrkene får et skikkelig lønnsløft. Samtidig ønsker vi å synliggjøre at helse- og omsorgssektoren er en arbeidsplass med mange faglige og spennende utfordringer. Det rådende verdisynet i helse- og omsorgssektoren er å ta vare på hverandre på en best mulig måte, mener Thomassen.

Arbeidsmiljøet viktig

Rødt er også opptatt av en gammel fanesak for fagbevegelsen, nemlig å jobbe for en lovfestet rett til lærlingplasser. Sjøl om selve lovfestingen er en sak for regjering og Storting, er det mulig å jobbe på flere plan. For ifølge Rødts leder er det ingen ting som hindrer verken kommunene eller fylkeskommunene å ta inn lærlinger i helse- og omsorgssektoren.

Rødts forslag om å forkaste frontfagsmodellen, det vil si at konkurranseutsatt industri i privat sektor skal være lønnsdannende ved tariffoppgjørene, regner Thomassen partiet kommer til å bli kjørt ganske hardt på.

– Dette er et viktig krav for folk i offentlig sektor, og noe gutta i industrien ikke burde bli provosert av, forteller hun.

– Dermed er vi vel tilbake til at økningen av lønna er alfa og omega, også for rekrutteringen til omsorgssektoren?

– Ja, men et godt arbeidsmiljø er vel så viktig. Vi snakker om arbeidstakere som ikke bare sliter med lav lønn, men også med mye deltidsjobbing og som har et stort sykefravær. Rødt lanserer en helhetlig rekrutteringspakke, den er innenfor sunn fornuft og ikke vanskelig å gjennomføre.

Trenger fagbevegelsen

Rødt er ikke det dominerende partiet i Norge og trenger drahjelp om de skal få gjennomslag for sine saker.

– Vi samarbeider gjerne med fagbevegelsen om disse viktige spørsmålene for omsorgssektoren. Så vel Fagforbundet, som FO og Sykepleierforbundet er viktige medspillere for oss. Vi jobber i et langsiktig perspektiv og er forberedt på å bli møtt med det vanlige om at våre forslag koster for mye, sier Turid Thomassen.

Før hun haster videre til Narvik hvor hun skal på flere bedriftsbesøk. Blant annet sammen med LO.

1. Kommunal rekrutteringsplan

2. Heltid

3. Flere menn

4. Lærlingplasser

5. Likelønn

6. Gode arbeidsforhold gir gode velferdstjenester

Annonse
Annonse

1. Kommunal rekrutteringsplan

2. Heltid

3. Flere menn

4. Lærlingplasser

5. Likelønn

6. Gode arbeidsforhold gir gode velferdstjenester