JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke nok penger

Flere økonomer tviler på om den nye regjeringen vil klare å finansiere alle prosjektene de borgerlige partiene er enige om.

Selv ikke ved å bruke mye oljepenger.

Brorparten av de større prosjektene som de borgerlige partiene ønsker å gjennomføre, vil bety økte offentlige utgifter, skriver Dagens Næringsliv.

Blant prosjektene finner man blant annet lærerløft i skolene, flere behandlingsplasser til rusavhengige, styrket behandlingstilbud i psykiatrien, mer penger til veiutbygging, økt politibemanning og økt satsing på kollektivtransport.

Samtidig skal skattene ned, noe som reduserer statens inntekter. Det blir en vanskelig balansegang.

– Jeg tror man kommer til å legge seg på en god økning i oljepengebruken, men det er ikke nok, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

– Les også: Erna lei av 4 prosent-spørsmålet

Han mener det blir et problem å gjennomføre alle prosjektene, i alle fall på kort sikt.

– Mye av handlingsrommet i statsbudsjettet blir spist opp av at vi blir flere eldre her i landet. Kostnadene til pensjoner kommer til å øke mye de kommende årene, sier Bruce.

Han får støtte fra sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som mener det først og fremst er tre ting som mangler i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene.

– Det er størrelsen på skattelettelsene, hvor mye som skal kuttes, og hva partiene mener med «innenfor handlingsregelen». Om det tolkes som innenfor 4 prosentgrensen har du masse handlingsrom, men det betyr at budsjettet vil virke veldig ekspansivt, mener Jullum, som ikke synes det er ansvarlig å bruke 4 prosent av oljefondet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse