JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En passende straff?

Hvis den terrorsiktede blir funnet tilregnelig og dømt, har vi tilstrekkelig straff? Tove-Lise Torve (Ap) og Per Sandberg (FrP) svarer.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Jeg er ikke sikker på at det norske straffesystemet er tilpasset den virkelighet vi nå har blitt presentert for. Forvaringsstraffen kan nok treffe den allmenne rettsfølelse ganske godt, mener Per Sandberg (FrP), leder for Justiskomiteen på Stortinget.

Sandberg påpeker imidlertid at hvis Breivik blir funnet tilregnelig og dømt til forvaring, er det en mulighet for at han slipper ut mye tidligere enn det de fleste mener er riktig, når det skal foretas en rettslig vurdering om fortsatt forvaring – eller ikke.

– Debatten om straffenivå må vi ta hele tiden, sier Tove-Lise Torve (Ap), medlem av Justiskomiteen på Stortinget.

Hun peker på at Stortinget i fjor vedtok straffeskjerpelse for voldtekt og vold i nære relasjoner.

– Maksimal straff i Norge er 21 års fengsel. Vi har også forvaringsstraff som skal sikre at der det er sannsynlig at den dømte begår ny kriminalitet, skal vedkommende ikke løslates.

I praksis kan forvaring medføre at farlige straffedømte sitter i fengsel på livstid, sier Torve.

Flere livstidsdommer

– I USA idømmer domstolene flere livstidsdommer til samme lovbryter. Er det noe vi bør innføre også i Norge?

– Hva er poenget med å idømme lengre straff enn livstid? I praksis har det ingen betydning. Et menneske kan bare sone én livstidsstraff, fastslår Torve.

Per Sandberg mener det norske straffesystemet og -nivået i større grad bør reflektere tankene bak det amerikanske systemet.

– Vi mener det er en hån mot ofrene når man i realiteten får noen lovbrudd «gratis», siden straffen sjelden reflekterer omfang og antall straffbare handlinger, sier Sandberg

Hotell?

Straffedømte Erling Havnå beskriver i VG nylig Kristiansand fengsel som «et middels godt hotell med en helt grei restaurant». Er de materielle forholdene og tilbudet til de innsatte i norske fengsler for gode?

– Det er underlig å sammenligne et fengsel med et hotell. Fengselsstraff er frihetsberøvelse. Som innsatt kan du ikke forlate rommet ditt når du vil, du kan ikke ta deg en tur på kino eller treffe familien din når du ønsker det. Om noen mener at straff skal sones under kummerlige forhold, er jeg helt uenig i det. Vi er alle tjent med å behandle innsatte som mennesker. De skal tilbake til samfunnet når de er ferdige med å sone, sier Torve.

– Jeg er mer opptatt av innholdet i soningen, enn om det er fliser på badet. Målet er å unngå at straffedømte begår nye kriminelle handlinger, ikke å tilfredsstille folks eventuelle behov for hevn. Det er korttenkt, mener Ap-politikeren.

Per Sandberg mener at fengselsopphold i Norge ikke har noen avskrekkende effekt.

– De innsatte oppmuntres ikke til å avstå fra ny kriminalitet. Når innsatte selv gir oss rett i dette, er noe fryktelig galt, mener Sandberg.

– Justisminister Storberget fokuserer på at livet i fengsel skal være mest mulig likt det man har når man ikke soner. Dette fører til mer og mer åpen soning, permisjoner og for eksempel kafé, trening, og kino. Regjeringen har glemt hvorfor vi straffer de kriminelle: Fordi de har påført andre skade. Ofrene og pårørende skal føle at samfunnet stiller opp for dem når noen har begått en ugjerning mot dem. Den dømte skal føle at vedkommende straffes. Jeg sier ikke dermed at man skal sitte i et sort hull med kun vann og brød. Innsatte skal behandles humant og med respekt, sier Sandberg.

Annonse
Annonse