JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mann mot mann i Førde

Tirsdag sto organisasjonsarbeider Jarle Kirketeig fram i NRK og fortalte at han blir trakassert på fagforeningskontoret i Førde.

randi@lomedia.no

Kirketeig er ansatt som organisasjonsarbeider i Avdeling 19 Sogn og Fjordane Fagforening. Der har han vært siden 2007. NRK Sogn og Fjordane viser til at to tidligere ansatte har valgt å si opp stillingen sin, mens en tredje er langtidssykmeldt.

Både Avdeling 19 og Fellesforbundets distriktskontor og LO holder til i samme hus i Førde, men Kirketeig er ikke ansatt hos Fellesforbundet, slik det feilaktig ble sagt på NRK.

Skarpt svar

Kirketeigs klage går ut på at fagforeningsleder Magne Ulvatn med sin lederstil har brutt ham ned både fysisk og psykisk. Som eksempel viser han til en episode der han ba sin arbeidsgiver om fri for å følge datteren til skolen første skoledag, slik han har krav på etter tariffavtalen.

Ifølge Kirketeig svarte Ulvatn følgende:

– No får du faen meg gje deg, det er ikkje vi som betalar for desse ungane dine. Dette får du sende kona di på.

Ulvatn ble valgt til leder av Sogn og Fjordane Fagforening i 2006, og sitter i Fellesforbundets forbundsstyre.

Flere har sluttet

Kirketeig sier til NRK at også hans forgjenger følte seg svært dårlig behandlet av sjefen, men håpet at det ville gå seg til i hans eget tilfelle. Slik gikk det altså ikke.

Forgjengeren til Kirketeig var Jan Olav Gjerde. Han bekrefter overfor Magasinet at han sluttet i 2006 på grunn av avdelingslederen. I dag har han en god arbeidsgiver: Havyard.

– Jeg kunne valgt å gjøre det enkle, å slutte. Men da ville en ny person få samme problem. Lederen har brutt ned nok folk, sier Jarle Kirketeig til NRK.

Ny «Valla-sak»

– Alle som har vært ansatt siden denne avdelinga ble dannet i 2004, er nå enten sykmeldt eller har sluttet på grunn av trakassering. Jeg syns det er veldig pinlig, så engasjert som jeg er i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet, sier tidligere fylkesleder Atle Reidar Sandnes til NRK.

Han sammenlikner personstriden i Førde med Yssen/Valla-saken, som endte med at LO-lederen måtte gå.

Jarle Kirketeig får støtte av Ruth Skrede som tidligere var kontorsekretær i avdeling 19. Også hun sluttet fordi hun følge seg dårlig behandlet.

Tragisk personalsak

– Dette er en tragisk sak for begge parter. Vi er i en bransje der slikt ikke skal skje. Men ettersom personalkonflikten gjelder et annet organisasjonsledd, er det ikke korrekt av meg å gi noen kommentar, sier Fellesforbundets distriktssekretær i Sogn og Fjordane, Oddbjørn Aalen.

Leder i Avdeling 19, Magne Ulvatn, sier til Magasinet at han ikke vil gi noen kommentar.

Annonse
Annonse