JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av ti kvinner slår partneren

Kvinner som slår er stort sett fornøyd med parforholdet, selv når partneren tar igjen.

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Det viser en studie utført blant norske kvinner i alderen 20-25 år. De fleste av kvinnene som oppga at de brukte fysisk vold mot partneren, var likevel fornøyd med parforholdet.

Studien er omtalt i siste nummer av Legetidsskriftet og omfatter 1250 kvinner i normalbefolkningen. Undersøkelsen ser spesielt på «mild» og «moderat grov» partnervold.

– Studien gir lite støtte til antakelsen om at selvforsvar er et hovedmotiv bak kvinners voldsbruk Samtidig må resultatene sees i sammenheng med at undersøkelser av normalbefolkningen i liten grad fanger opp virkelig grov partnervold, sier forskeren bak studien, Hilde Pape ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Ikke selvforsvar

Tidligere har en antatt at kvinner som regel utøver vold i selvforsvar. Det stemmer ikke med de nye funnene. Hele 9 prosent oppga at de hadde fiket til partneren siste halvår, og 6 prosent hadde slått, sparket eller bitt partneren. Bare 5 prosent svarte at volden var gjensidig.

Dermed ser det ut til at kvinner ofte er alene om denne typen mild til moderat partnervold. Forskerne antar at det ligger andre motiver enn selvforsvar som får unge kvinner til å angripe partneren. Utløsende faktorer kan være sinne, sjalusi og trakassering og psykisk vold fra partneren. Voldsutøvelsen antas å henge sammen med kvinnenes generelle frustrasjon og utagering.

Av kvinnene som utøvde partnervold, svarte over halvparten at de anser partneren som en god støttespiller og at partneren godtar fullt ut deres positive og negative sider. Både blant de som slår og ikke slår, anser over halvparten å ha et godt seksualliv med partneren.

Annonse
Annonse