JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra tirsdag tar kvinnene fri

En dansk kampanje oppfordrer kvinner til å ta fri resten av året fordi de tjener 18 % mindre enn menn.

Det er fagforbundene 3F, FOA, HK og Socialpædagogerne som står bak kampanjen.

De mener at danske kvinner fra i morgen kan ta en velt\fortjent juleferie fordi de har arbeidet nok for i år, sett ut fra lønnen.

Forskere hevder i dagens utgave av Politiken at 18 % er en myte. De mener en stor del av forklaringen skyldes det kjønnsdelte arbeidsmarkedet som blant annet innebærer at kvinner tar fødselspermisjon og er hjemme med syke barn.

3Fs likestillingskonsulent, Marianne Bruun, er imidlertid av en helt annen oppfatning, ifølge Fagbladet 3F.

- Den største myten er at det ikke er noe likelønnsproblem, og at det går over av seg selv. Hvis man ikke kan lage en kampanje med et glimt i øyet for å få temaet på dagsordenen, så understreker det virkelig at å snakke om lønn er tabu, sier Marianne Bruun.

Det er andre år på rad at forbundene kjører kampanjen. Også i fjor var lønnsforskjellen på 18 %, ifølge tall fra Danmarks Statistik.

Annonse
Annonse