JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

151 kroner timen fra i dag

Torsdag 1. september trer allmenngjøringsforskriften for renhold i kraft. Dermed skal renholdere i private renholdsbedrifter minst ha 151 kroner og 67 øre i timen.

ane.borrud@lomedia.no

21. juni i år vedtok Tariffnemda en allmenngjort timelønn tilsvarende timelønnsnivået for 0 – 2 års ansiennitet i renholdsoverenskomsten. Det betyr at alle renholdere i private bedrifter, også uorganiserte og utenlandske arbeidstakere, skal ha denne lønnen.

Må følges opp

Lise Myrvold, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, er fornøyd og spent.

– Allmenngjøring er kun et verktøy. Nå må vise at vi kan bruke det, understreker Myrvold.

– Hva skal tillitsvalgte i renholdsbransjen nå passe på?

– Jeg oppfordrer de tillitsvalgte å følge med på hvilke type underleverandører bedriftene har. At også underleverandørene har de riktige lønns- og arbeidsforholdene.

– Hva skal de tillitsvalgte gjøre dersom de finner brudd på allmenngjøringsforskriften?

– Da må de tipse Arbeidstilsynet i sitt område. Det er viktig at tilsynet får tips om selskap der tillitsvalgte har god grunn til å tro at det er brudd på forskriften. De kan også ta kontakt med forbundets avdelingskontorer for bistand.

Innsynsrett og solidaransvar

Gjennom allmenngjøringsvedtaket har tillitsvalgte fått et nytt verktøy de kan bruke i kampen mot sosial dumping og underbetaling: Innsynsrett.

I forskriften om informasjons- og påseplikt og innsynsrett står det blant annet:

«Dersom tillitsvalgte i hovedleverandørs virksomhet fremmer begjæring om det, skal hovedleverandør dokumentere at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende allmenngjøringsforskrift.»

Dersom det viser seg at ansatt hos underleverandørene ikke får lønn etter allmenngjøringsforskriften, er hovedbedriften ansvarlig for å betale ut allmenngjort lønn. Det er dette som kalles solidaransvar.

Omfang og unntak

Allmenngjøringen gjelder renholdere som er ansatt i bedrifter som selger renholdstjenester. Det vil si at renholdere som er ansatt som renholdere i egen bedrift, ikke er omfattet . Det er heller ikke alle renholdere som jobber i bedrifter som selger renholdstjenester som nå skal ha 151 kroner og 67 øre i timen.

– Allmenngjøringen gjelder ikke for renholdere som er omfattet av en annen tariffavtale, som for eksempel renholdere på hotell som er omfattet av Riksavtalen, informerer Myrvold.

Ryddigere forhold

Lise Myrvold har stor tro på at allmenngjøringen vil bedre forholdene i renholdsbransjen. Hun mener at Arbeidsmandsforbundet har en god og solid organisasjon, og at forbundet skal klare å følge opp allmenngjøringsvedtaket.

– I tillegg så kommer nå de andre tiltakene i bransjen; Regionale verneombud, ID-kort og offentlig godkjenningsordning. Til sammen har vi nå viktige verktøy for å rydde opp i renholdsbransjen, avslutter hun.

Les Tariffnemdas vedtak her

Annonse

Flere saker

Annonse