JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i front?

Etter at FNs klimapanel la fram sin siste rapport, er det bare å sette fullt trøkk i kampen for klimaet. Fagbevegelsen bør bli en sentral aktør.

stig.christensen@lomedia.no

Klimautslippene påvirker smeltingen av sjøisen i Arktis og fører til at hetebølgene øker i styrke og frekvens. Siste rapport fra klimapanelet etterlater liten tvil om at klimaendringene er menneskeskapt.

For at temperaturen ikke skal øke mer enn to grader, sammenliknet med førindustriell tid, haster det med å snu utviklingen. Det har vært politisk enighet i lang tid om at togradersmålet er en smerteterskel for hva kloden kan tåle uten for store skadevirkninger. Fra 2020 må de globale utslippene av klimagasser falle kraftig. Noe av det viktigste Norge kan gjøre er å redusere takten i leting og utvinning av olje og gass.

Fagbevegelsen, ikke minst LO, har en broket historie når det gjelder klima og miljø. Ofte har arbeidsplasser gått foran alt, uansett klima- og miljøkonsekvenser. Etter hvert som klimatrusselen har blitt mer og mer åpenbar, har LO fornyet seg.

Noen som har gått helt i front er forbundslederne Jan Davidsen, Fagforbundet, John Leirvaag, NTL, Hans O. Felix, El & It samt leder i LO i Oslo, Roy Pedersen med sin klimaplattform fra i fjor. Men hvem husker vel utspillet i LO-Aktuelt for et år siden (nr. 14/2012)? Svært få, skulle jeg anta.

De fire LO-toppene tar utgangspunkt i mye av det klimapanelet har sagt i flere omganger, når de utformer sin plattform. De peker på at konsekvensene av oppvarmingen kan bli katastrofale, at vi står overfor en samfunnskamp og at vi trenger økt demokratisk styring over økonomien. Aktiviteter som skader klimaet må bygges ned, mens fornybar energi må bygges ut.

Samtidig trengs fagbevegelsens påpeking av at veien å gå ikke er å kutte arbeidsplasser, men å omstille fra olje og gass i retning av grønne arbeidsplasser. Mens Danmark og Sverige har redusert sine utslipp, har Norge økt sine. Dette går ikke lenger. Derfor må plattformen fra de fire igjen komme i fokus og aktiviteten for omstilling mot klimavennlige arbeidsplasser økes.

For å få til dette må alliansen mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen bygges ut. Ved hjelp av tillitsvalgte som tar utfordringen på alvor kan denne kampen forankres på klubbnivå. Da nytter det ikke å snakke om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen med tanke på mer produksjon av olje og gass.

Når har den blå regjeringen avverget dette, i hvert fall ut perioden, med sitt «nei til konsekvensutredning». For øvrig er det ingen grunn til å tro at regjeringen Solberg vil vedta redusert oljeutvinning utover det fallet som skjer av seg selv. Uansett farge på regjeringen, trengs det et kraftig press nedenifra.

Det klimaet nå trenger, er at samtlige fagorganisasjoner i Norge tar klimatrusselen inn over seg og handler deretter. De fire LO-toppene har vist vei. Vil fagbevegelsen gå helt i front i neste fase?

Annonse

Flere saker

Annonse