JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Canada: Stolte fagorganiserte krever rettferdighet

Canadisk fagbevegelse har vært samlet til kongress i Montreal denne uka. Viktige politiske saker står på dagsorden. Valg av LO-leder er også spennende og nestleder i norsk LO, Hans-Christian Gabrielsen er til stede.
LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen sammen med Ken Georgetti, LO-leder i Canada fram til kongressens nest siste dag. Da tapte han det spennende valget for tidligere hovedkasserer, Hassan Yussuff.

LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen sammen med Ken Georgetti, LO-leder i Canada fram til kongressens nest siste dag. Da tapte han det spennende valget for tidligere hovedkasserer, Hassan Yussuff.

Tone Zander

frifagbevegelse@lomedia.no

Det er ikke småtteri når canadisk LO (CLC) møtes til kongress. På valgdagen, kongressens nest siste dag, var det hele 4.856 delegater i salen. Det canadiske velferdssamfunnet og arbeidslivet er under sterkt press fra landets konservative regjering og fagbevegelsen er en viktig motkraft til utviklingen. Dette preger kongressen, og slagordet for årets kongress er «Together, Fairness Works».

Norsk fagbevegelse er representert ved nestleder i LO, Hans Kristian Gabrielsen.

- Dette er en enorm kongress. Jeg savner nok det politiske verkstedet som vår kongress faktisk er, sier Hans-Christian Gabrielsen.

- Blant annet er ingen forslag som er kommet fra lokalapparatet, med i kongresspapirene. Resolusjonene er utarbeidet på forhånd og stemmes over etter en relativt kort runde med innlegg for og mot. Det er flere tradisjoner som er ulike våre og det er fascinerende å være tilstede. Dette gjelder også den åpne valgkampen som drives her, med buttons, flagg og postere for de ulike kandidatene.

Politisk enighet

Selv om valget av LO-leder er det som har opptatt delegatene mest, er det i høyeste grad politisk nerve og engasjement. Enighet om politikken ser ut til å være større enn om hvem som skal bli LO-leder, og det er kanskje det viktigste.

Canada opplever en sterk nedbygging av velferdssamfunnet. Utarmingen av offentlige velferdstjenester har pågått i mange år med liberale og konservative politikere ved makta.

Siden den nåværende statsministeren, den konservative politikeren Stephen Harper ble valgt for sju år siden, har det velferdssamfunnet som canadierne kjenner, blitt ødelagt bit for bit. De har fortsatt offentlig helse- og skolevesen, men helsetjenester som fysioterapi og psykiske lidelser, får ikke lenger offentlig støtte. Det gis ikke støtte til medisiner, noe som bidrar til at mange av de som trenger dyre medisiner, ikke har råd til å kjøpe dem. Trygder og sosialstøtte er lave og gjør det umulig å leve et anstendig liv.

Deltid og midlertidige stillinger

Arbeidslivet har endret seg, og andelen som arbeider deltid, har midlertidige stillinger og sesongbasert arbeid har økt enormt.

- Denne utviklingen har i særlig grad skutt fart etter finanskrisa, sier Gabrielsen.

- Nesten alle nye jobber er ofte både midlertidige og deltidsstillinger. Jobbveksten skjer på områder hvor fagbevegelsen tradisjonelt ikke er sterk. Jobbene kommer blant annet i privat næringsliv hvor organisasjonsgraden er lav, ca 16 prosent – og stadig synkende. Arbeidsledigheten, sammen med antall undersysselsatte er så høy som ca 15 prosent, noe som er en stor utfordring for hele samfunnet.

Canada trenger ny regjering

Gabrielsen mener at det ikke bare er fagbevegelsen som nå ser konsekvensene av Harper-politikken gjennom en årrekke. Folk merker at de sosiale ytelsene blir lavere, at pensjonene kuttes, og at det i de fleste provinsene, så nær som Quebec, nesten ikke finnes offentlige barnehager. Dersom Harper får fortsette og får gjennomslag for forslaget sitt om å innføre en Right to Work Law etter amerikansk modell, vil det undergrave fagbevegelsen i Canada, noe som selvsagt er målet hans.

- Jeg synes det er oppløftende å se det politiske fellesskapet som preger kongressen. De vet at de er i samme båt, de har felles mål og felles budskap: «Together, Fairness Works». Bare se på det som skjer med posten i Canada som er utsatt for storstilt privatisering og 6.000 - 7.000 mennesker står i fare for å miste jobbene sine. Her på kongressen ber de om solidaritet og får massiv støtte.

Men den norsk LO-lederen mener hans canadiske fagforeningskamerater må greie å bygge brede allianser om den skal få satt en stopper for den konservative politikken:

- Det må mobiliseres langt ut over fagbevegelsens rekker, slik at partiet fagbevegelsen støtter, New Democratic Party, kan komme til makta ved valget om et år. Bare slik kan det canadiske velferdssystemet reddes. Det er dramatiske tider, og få i Norge har fått med seg hva som skjer her, sier LOs nestleder.

Forfatteren:

Tone Zander er leder for informasjonsavdelingen i Fagforbundet. For tiden hospiterer hun hos Fagforbundets canadiske søsterforbund.

Annonse
Annonse

Forfatteren:

Tone Zander er leder for informasjonsavdelingen i Fagforbundet. For tiden hospiterer hun hos Fagforbundets canadiske søsterforbund.