JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere bakspillere på plass

Erna Solberg og Siv Jensen har styrket lagene sine med flere bakspillere.

Det skjedde da sonderinger ble til forhandlinger Sundvolden Hotel tirsdag.

Arbeidet med å klekke ut en blåblå regjeringsplattform varte til klokken 4 den første natten for enkelte av støttespillerne til de to partilederne.

Allerede klokken 9 onsdag morgen ble frokosten trillet bort, og forhandlingene fortsatte i den avlukkede delen av hotellet.

– Les også: – Ikke nok penger

Mer veibygging og mindre bompenger, redusert formuesskatt og avviklet arveavgift - fortsatt handlingsregel, mer penger til politi, mer til fattige barn, mer til lærere og mer til rusavhengige.

Smørbrødlisten er lang over saker der Høyre og Frp må jobbe fram en mer detaljert politikk enn de har meislet ut til nå. I tillegg skal det forhandles om departementsstruktur og regjeringskabal, men fra de lukkede rom hevdes det at man tar sak før person.

– Les også: Statsrådtrøbbel for de blåblå

Mannskapet rundt forhandlingsbordet på Sundvolden Hotel er det samme som under sonderingene i Nydalen og på Stortinget. Det betyr at Solberg har med seg nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie samt sekretariatsleder Lars Øy, mens Jensen har med seg nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen, samt generalsekretær Finn Egil Holm.

Men både Høyre og Fremskrittspartiet har nå med seg flere bakspillere, får NTB opplyst.

Hvem som trekkes inn i arbeidet varierer fra sak til sak. Støttespillerne er en blanding av folk fra partiapparatet og fra Stortinget. I sistnevnte kategori kom Høyres Ine Marie Eriksen til Sundvollen onsdag morgen. Hun har ledet utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget med stø hånd de siste fire årene.

– Dere får bare spekulere, sa Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes til journalistene som ville vite om Eriksens ankomst betyr at utenrikspolitikk er et av temaene onsdag.

– Les også: Vil unngå rødgrønn felle

Forhandlerne skal foreløpig være enige om at de fortsatt har god tid.

– Det kan bli fredag denne uken, eller det kan bli fredag neste uke, sies det på spørsmål om når de vil være i havn.

Det er foreløpig åpent om det kommer til å bli forhandlet gjennom helgen eller ikke. Det avhenger trolig av hvor langt man er kommet fredag. Er det lite som gjenstår, kan man bli fristet til å bevilge seg en pause.

Forhandlerne er blitt enige om å ikke å snakke høyt om noen tidsfrist, fordi det kan legge et unødig og kunstig press på prosessen.

Etter det NTB får vite, er vurderingen at det ikke er naturlig å legge fram noen blåblå regjeringserklæring før de rødgrønne legger fram forslaget til neste års statsbudsjett mandag 14. oktober.

Den dagen varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at den rødgrønne regjeringen går av. Fram til de blåblå overtar, vil Stoltenbergs mannskap fortsette som et forretningsministerium. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse