JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter omfavner Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven vi har i dag er god, og Spekter vil ta avstand fra de på høyresiden som vil vrake dagens lov, sa Anne-Kari Bratten på Kartellkonferansen.

simen@lomedia.no

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter følte hun måtte ta tak i noen misforståelser rundt Spekters ståsted i arbeidstiddebatten.

Hun påpekte at Spekter ikke har tatt til orde for revolusjonerende og ekstreme endringer av Arbeidsmiljøloven.

Sporer av debatten

Bratten mener at utspill fra høyresiden om lettvinte løsninger sporer av debatten om arbeidstid.

Hun understreket at Spekter ikke er for overdreven bruk av såkalte nordsjøturnuser og en brutalisering av arbeidslivet.

– Jeg opprøres av de som forsøker å kludre til debatten med lettvinte skudd fra hofta. Forslag som at hele arbeidsmiljøloven må skrives om eller å argumentere for at det må være lettere å ansette midlertidig bidrar bare til spore av debatten. Da må heller ikke venstresiden på den andre siden sitte som museumsvoktere, som ikke vil se på endringer, sa Bratten.

Hun gjorde det klart at hun syns Arbeidsmiljøloven, slik den er i dag, fungerer godt.

– Vi hadde ikke hatt et så godt arbeidsliv som i dag hvis dere i fagbevegelsen ikke hadde kjempet for gode vernegrenser, sa hun og høstet applaus fra salen.

Mer fleksibilitet

Spekter er likevel klare på at dagens praktisering av arbeidstidsbestemmelsene må endres noe, for å tilpasse dem til virkeligheten.

Bratten ga en rekke eksempler fra arbeidslivet hvor hun mener Arbeidsmiljøloven ikke er fleksibel nok.

– Vi mener yttergrensene i arbeidstidsbestemmelsene ikke bør angripes, men det er viktig å få en diskusjon om fleksibiliteten innenfor disse rammene, sa Bratten.

– Men det er ikke snakk om utnytting av arbeidstakere. For noen vil det å kunne jobbe lenger dager ´én helg være bedre enn å jobbe flere helger. For å få flere i heltidsstillinger er vi avhengig av mer fleksibilitet, mener Bratten.

Flere heltidsansettelser

I sin innledning på Kartellkonferansen gjorde hun det klart at Spekter ikke vil ha flere midlertidige stillinger, tvert i mot.

– Bestemmelsene om midlertidige ansettelser er mer enn greie nok. Det vi trenger er flere heltidsansatte, sa Bratten, som mener man må se på nye turnusordninger.

– Spekter er opptatt av at praktiseringen av arbeidstidsbestemmelsene tilpasses de ansattes, brukernes og virksomhetenes behov. Da er det en selvfølge at arbeidsplanene må settes opp i forhold til dette, sa Bratten, som derfor mener at det ikke kan være frivillig å jobbe helger, kvelder og netter.

– Velferdsstaten kan ikke organiseres på frivillighet.

Annonse
Annonse