JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsalliansen på høring til sommeren

Prosjektleder Bjørn Willadssen i «Forbundsalliansen» er klar på at det kommer til å ta lang tid før Postkom, Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Arbeidsmandsforbund eventuelt blir slått sammen til ett forbund.

Prosjektet «Forbundsalliansen» startet offisielt 1. mars i år under ledelse av arbeidslivseksperten Bjørn Willadssen. Nå er arbeidet med å utrede sammenslåing av de tre forbundene i full gang.

– Det betyr at vi først i mars neste år kan skrive sammen alle utredninger. Høring ser vi for oss blir tidligst neste sommer, sier Bjørn Willadssen. Dermed blir det ikke noe nytt storforbund «til jul».

Omfattende

Willadssen er utdannet sosiolog og ingeniør, og har fartstid fra både Arbeidstilsynet og LO. Han jobber til daglig med å utvikle, gjennomføre og lede prosjekter innen arbeidsmiljø, ledelse og organisasjon.

– Denne sammenslåingen er en veldig omfattende prosess som involverer alle styrende organer i de tre forbundene, fra konsernorganer og bransjeutvalg til lokale klubber. I tillegg må saken besluttes på høyeste nivå i landsmøter. Postkom skal som det eneste av forbundene også ha spørsmålet om sammenslåing ut til uravstemning hos medlemmene, sier Willadssen.

Involverer medlemmene

Så langt er det opprettet en styringsgruppe som består av en representant og vararepresentant fra den politiske ledelsen i hvert av de tre forbundene. I fortsettelsen skal «Forbundsalliansen» sette i gang en rekke prosesser. Hva det nye LO-forbundet eventuelt blir hetende, er foreløpig ikke klart.

– Vi har mange viktige spørsmål som skal utredes som går på vedtekter, økonomi og politikk. I tillegg har vi en egen prosess som dreier seg om styring og ledelse. Det blir kritisk og viktig at vi har et lederskap som er hele tiden er på saken. En tredje prosess kalt «Involvering og informasjon» skal sørge for at medlemmene er godt involvert. Alle skal få si sin mening, understreker Willadssen.

Han opplever at sammenslåingsprosjektet er ukontroversielt.

– Alle vedtak er enstemmige, men selvfølgelig er det slik at alt nytt blir møtt med en porsjon skepsis. Heldigvis, får jeg si, og det er bare naturlig. Skepsis kan – hvis vi er heldige – være konstruktivt gjennom at vi ser fremtidige fallgruver på et tidlig tidspunkt og sånn sett styrker prosjektet.

Sterk i framtida

Willadssen mener det er viktig at sammenslåingsprosjektet blir prioritert i de tre forbundene.

– Men som kjent skjer det mye annet i forbundene. Folk har full jobb fra før, og nå har de fått en oppgave til. Det blir en utfordring å få regnestykket til å gå opp.

Motsatt slår arbeidslivseksperten fast at den største gevinsten fra en eventuell sammenslåing vil komme på lang sikt.

– Et vesentlig mål er å bygge en organisasjon som er sterk også i framtida, ikke bare i øyeblikket. Slår vi sammen de tre forbundene, får vi det tredje største forbundet i LO. Det gir mer politisk tyngde, som medlemmene nyter godt av i neste runde. På regionsplan vil sammenslåing gi bedre rådgivning, oppfølging og skolering. Det blir bedre kurs, kortere avstand til kurs og større fellesskap.

Sammenslåing vil også bety at forbundet blir en større kunde i forskjellige sammenhenger. På den måten kan du se økonomien i dette, men vi snakker antakelig ikke om direkte innsparinger på kort sikt. Siktemålet er et sterkt og slagkraftig forbund som gir bedre politikk og bedre medlemsservice, sier Bjørn Willadssen.

Utrede hvordan de tre forbundene kan styrkes ved et tettere samarbeid og eventuell sammenslåing.

Utrede alle praktiske og organisatoriske forhold som vil ha betydning for en sammenslåing.

Legge til rette for praktisk samarbeid både sentralt og lokalt underveis i prosjektet, på områder som politikk, kurs, verving.

Det skal legges spesielt vekt på å få de lokale organisasjonsledd involvert så tidlig som mulig.

Annonse

Flere saker

Annonse

Utrede hvordan de tre forbundene kan styrkes ved et tettere samarbeid og eventuell sammenslåing.

Utrede alle praktiske og organisatoriske forhold som vil ha betydning for en sammenslåing.

Legge til rette for praktisk samarbeid både sentralt og lokalt underveis i prosjektet, på områder som politikk, kurs, verving.

Det skal legges spesielt vekt på å få de lokale organisasjonsledd involvert så tidlig som mulig.