JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen for å kaste byrådet

Rashid Nawaz og Ragnar Leine er på valg i hovedstaden, fra hvert sitt parti. Men de har et felles mål: Høyre/FrP-byrådet i Oslo må vekk.

ane.borrud@lomedia.no

Valget 12. september er viktig for Oslo. Det er Rashid og Ragnar helt enige i.

– Nå må vi mobilisere våre sympatisører. I dag er det Vestkanten som bestemmer her i byen. På Vestkanten bruker 80 prosent stemmeretten. På Østkanten er det 42 prosent, forklarer Rashid.

Rashid er spesielt opptatt av at opposisjonen i Oslo må få de fremmedspråklige til å stemme.

– Hvis vi får til dette, så kan det avgjøre valget, mener han.

Privatisering

Selv om Rashid og Ragnar representerer hvert sitt parti, er lokalpolitikerne enige i mye. Blant annet at konkurranseutsettingen har gått alt for langt.

– De borgerlige har rasert hele Oslo, mener Rashid.

– Byrådet vil konkurranseutsette alt, blant annet helse og omsorg, slår Ragnar fast.

– Det hjelper ikke å ha billig sprit og røyk, hvis du mister jobben din på grunn av privatisering, sier Rashid.

Kommunalt sløseri

Både Ragnar og Rashid vil bekjempe anbudspolitikken, som de mener er sløsing med penger.

– Vi må ta tilbake de offentlige tjenestene til offentlig drift. Det er en del av kampen mot sosial dumping. Se på renholdet i Oslo-skolene. De har jo ikke oversikt i det hele tatt.

– Oslo er en forholdsvis rik kommune. Byrådet sier at de ikke skal sløse, og setter derfor oppgaver ut på anbud. Det må det bli slutt på. Se på kollektivselskapet Ruter – det er sløseri det, påpeker Rashid.

– Alle pengene som har blitt brukt på det billettsystemet, kunne ha blitt brukt til et betalingsfritt offentlig kollektivsystem, noe som hadde ført til redusert bilbruk, mener Ragnar.

Trenger rødt flertall i bydelene og bystyret

Oslo er eneste kommune i Norge som både er kommune og fylke. Lokalpolitikerne i de 15 bydelsutvalgene blir valgt ved direkte valg. Byen har en parlamentarisk styreform, det vil si at flertallet i bystyret velger et byråd. I dag er det Høyre i samarbeid med FrP som sitter i byrådet.

– Det er viktig at vi får et rødt flertall i bydelene, sånn at pengene som blir bevilget fra bystyret blir fordelt fornuftig, sier Rashid.

Hans hjerte banker for bydelspolitikk, selv om han også står på lista til bystyret. Men selvfølgelig ønsker han seg et rødgrønt flertall i bystyret, og dermed et rødgrønt byråd.

– Det hadde vært mye enklere for oss i bydelsutvalgene å drive politikk dersom vi hadde hatt et rødgrønt bystyre på lag, slår han fast.

– Hvorfor skal Arbeidsmandsforbundets medlemmer i Oslo stemme på dere?

– Vi har den beste politikken for arbeidsfolk. Vi jobber for arbeidstagernes rettigheter, og mot sosial dumping og anbudspolitikken. Dette er viktige saker også for Arbeidsmandsforbundet, sier Ragnar.

– Å stemme på Arbeiderpartiet er å stemme på fellesskapsløsninger. Om du er fattig eller rik, så skal du få det samme tilbudet i Oslo. Med de borgerlige er det dem som har mest penger som får det beste tilbudet, mener Rashid.

– Det er jo ulikheter mellom våre to partier, men likhetene er nok i overvekt, kommenterer Ragnar.

– Det er klart at Arbeiderpartiet og Rødt er forskjellige partier, som har forskjellige program. Men vi vil bli kvitt byrådet – sammen. Så får vi bli enige om våre saker etter det, avslutter Rashid.

Annonse

Flere saker

Annonse