JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne uka mekler de

Fredag møttes partene i statsoppgjøret for første gang med fulle delegasjoner. Målet er å finne en løsning innen 23. mai.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

yngvil.mortensen@lomedia.no

Forhandlingsdelegatene fra de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden i staten sto tett i tett fra gangen og innover i 7. etasje hos Riksmekleren, før de slapp inn i det store møterommet litt før klokken 10. I gangen gikk praten livlig.

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen håper de skal klare å finne en løsning:

– Når starter meklinga, og det er jo beklagelig at det gikk hit. Men nå er vi her, og er optimister og går inn i meklinga med friskt mot, sier hun.

Personaldirektør Merethe Foss Liverud i staten sier avstanden er stor.

– Jeg er nøktern optimist/realist. Jeg håper veldig vi skal få en løsning ved hjelp av riksmekleren. At det ble brudd fem dager før fristen, forteller jo at det er stor avstand, sier hun.

Inne i møterommet, ble det straks en mer dempet stemning. Så kom riksmekler Kari Gjesteby på sekundet før 10. Hun forventer at partene gjør sitt for å finne en løsning.

– Vi starter på en krevende jobb, og heldigvis har vi flere dager til rådighet. Jeg forventer vilje til å finne løsninger på begge sider av bordet. Det kommer til å handle om både penger og prinsipper, og det er jo slik at også prinsipper koster penger, understreket hun overfor frifagbevegelse.no.

Leder John Leirvaag i NTL sier han forventer at staten nå viser vilje til å forhandle.

– Vi går inn i dette med sikte på å finne en løsning. Men da må vi få noe bevegelse fra statens side. Det er der det ligger, konstaterer han.

Rita Bråten, NFFs nestleder og forhandlingsansvarlige:

– Jeg håper staten viser forhandlingsvilje, at vi får innfridd kravene våre, og at meklingen blir ferdig før fristen midnatt 23. mai. Vi håper det er mulig å unngå streik.

I fredagens møte legger hovedorganisasjonene og staten fram sine krav igjen.

Hvis riksmekleren ikke finner en løsning i innen 23. mai, kommer de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til å ta 10 400 statsansatte ut i streik. 3700 av disse er LO-medlemmer.

Annonse

Flere saker

Annonse