JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyre-utfordring fram mot 2013

Framveksten av et sterkere Høyre vil først og fremst kunne merkes etter valget om to år, mener forbundsleder Arve Bakke.

eline@lomedia.no

30 år etter at den første store høyrebølgen skylte over landet og Kåre Willoch kunne innta regjeringskontorene, var det på ny en stor kveld for Høyre etter lokalvalgene i går. Erna Solberg kunne notere seg for 27,9 prosent oppslutning på landsbasis, en framgang på 8,7 prosentpoeng.

Fellesforbundets leder Arve Bakke sier at framveksten av et sterkere Høyre er en utfordring for fagbevegelsen.

– Men ettersom det er Stortinget som fastsetter lover som angår innholdet i velferdstjenestene og som regulerer arbeidslivet vil vil først og fremst merke det etter 2013, sier han.

Gledelig Frp-fall

Bakke peker på at fagorganiserte i offentlig sektor nok vil merke høyreframgangen mer på kroppen i form av mulige nye konkurranseutsettinger, mens hans egne medlemmer ikke like direkte utfordres av Høyres posisjon i kommunene.

– På den annen side er det bra at Fremskrittspartiet svekkes, også med tanke på 2013. Vår største frykt har vært at det skulle vokse fram en selvstendig blokk av Høyre og Frp med flertall alene etter neste stortingsvalg.

Bakke sier at nå starter partiene arbeidet med sine valgprogrammer fram mot stortingsvalget, og det er muligheter for fagbevegelsen til å påvirke.

Skuffet over deltakelsen

I likhet med mange andre hadde Arve Bakke et håp om at valgdeltakelsen skulle øke betraktelig som et svar på terrorangrepene 22. juli. Så skjedde ikke. 62,2 prosent oppmøte ved stemmeurnene, en ganske ubetydelig økning på ett prosentpoeng fra forrige valg.

– Ja, det er skuffende. Her vil vi trenge undersøkelser for å få vite mer om hva årsaken er, sier Bakke.

Forbundslederen har ikke rukket å gå inn i detaljene i valgresultatet, men peker på at svarene på ulike oppturer og nedturer stort sett er å finne lokalt.

– Ta Fredrikstad, som fra vårt ståsted fikk et positivt resultat. Der sa folk nei til fire nye år med Fremskrittspartiet, etter at partiet ikke har levert det de prediket at de skulle.

Annonse
Annonse