JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva driver de med der inne?

Noen folkevalgte holder på i fire år, mens andre bruker store deler av livet i lokalpolitikken. De er dine viktigste allierte i samfunnet - fra vugge til grav.

nina.hanssen@lomedia.no

Norge har til enhver tid om lag 11 500 folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner.

Svært mye av din egen hverdag bestemmes av kommunepolitikerne der du bor.

Kanskje mer enn du tror.

Som nybakt forelder har du kanskje deltatt i en barselgruppe. Den er kommunal. Det er helsestasjonen og babysvømmingen også. Og de fleste barnehagene.

I Norge er nesten alle skoler kommunale. De som ikke er det, får økonomisk støtte fra kommunen. Det samme gjelder skolefritidsordningen.

Når barnet ditt blir litt eldre, begynner det kanskje med fotball eller annen idrett, eller deltar i kor eller korps. Visste du at treninger, kamper og øvelser skjer i kommunale anlegg eller med kommunal støtte?

På søndager tar du kanskje en tur i Marka – på vinteren har kommunen preparert skiløypa, om sommeren kalker de kanskje fiskevannene eller sørger for at det er rent vann å bade i.

Heller ikke dette kommer rekende på ei fjøl.

Kanskje du er lesehest og litteraturinteressert? Selv om et politisk parti har flere ganger raslet med sablene for å få betalingstjeneste, er fortsatt alle landets biblioteker et gratis kulturtilbud for deg og din familie.

Og i moderne biblioteker, som blant annet jeg har i min kommmune, er det i dag ikke bare bøker. Nei, her kan vi låne, DVD’er, musikk-CD’er og andre digitale skatter også. Har du ikke datamaskin hjemme, kan du også få bruke bibliotekets gratis datamaskin.

For det er også en viktig oppgave for kommunepolitikerne å møteplasser og forskjellige arenae for folk i lokalsamfunn.

Ungdomsskolen er også kommunal, mens videregående skoler drives av en annen type kommune, nemlig fylkeskommunen. I tillegg bestemmer fylkespolitikerne hvordan samferdselen skal være i hele fylket. Utbyggingen av offentlige kommunikasjonsmidler, utbedring av veinettet, trikk og t-bane (der dette finnes): Fylkeskommunepolitikerne bestemmer.

Du gifter deg - i en kommunal kirke. Eller på kommunens rådhus hvis det er det du ønsker. Når du blir syk, går du til fastlegen – som også får kommunal støtte. Du har krav på en fastlege i din egen kommune, men kan gjerne velge en lege i en annen kommune om du – og legen din – ønsker det.

Blir du pensjonist, kan du delta i aktiviteter på eldresenteret som blir økonomisk støttet av kommunen. Kommunen tilbyr hjemmehjelp og hjemmetjenester slik at eldre kan bo i eget hjem så lenge som mulig. En dag trenger du imidlertid sykehjemsplass, den er som regel også kommunal.

Hvor mange sykehjem det skal bygges i kommunen, og ikke minst kvaliteten på dem, bestemmer de kommunale politikerne. De bestemmer også hvem som skal få lov til å drive dem. Men selv de privat drevne sykehjemmene kan ikke gjøre hva de vil. Politikerne bestemmer og kontrollerer.

Når du dør, blir du begravd på en kommunal kirkegård, og kommunen kan hvis du ber om det og betaler litt for det, stelle gravstedet ditt i flere tiår etter at du er død.

Kommunen leverer vannet du dusjer i. Toalettavløpet blir renset av kommunen. Søpla di henter kanskje kommunen. Blant annet derfor betaler vi et par ganger i året regningen som heter “kommunale avgifter”.

Så mens vi venter på siste fintellingen fra kommunevalget, kan du jo tenke litt på alle de oppgavene som venter de folkevalgte som du har stemt på i din kommune og fylket. Kanskje trenger han eller hun en klapp på skuldra.

For det e itj’nå som kjæm tå sæ sjøl.

Annonse
Annonse