JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt desksystem i Bergens Tidende

Bergens Tidende legger om produksjonen, og får stillingsbetegnelsen sideprodusenter i stedet for typografer og redigerere.

eline@lomedia.no

– Dette er en måte å følge med i tiden på, når vi er enige om betingelsene for å innføre et nytt produksjonssystem, sier klubbleder i grafiskklubben Yngve Steensæth til Magasinet.

Bakgrunnen for omleggingen i avisa er rammeavtalen inngått mellom Fellesforbundet, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes landsforbund i vår. Ifølge journalisten.no er BT den første avisa som lager en lokal avtale etter enigheten mellom de tre partene.

Alle redigerer og brekker

– Vi har holdt på med dette i åtte måneder, og det er et svært prosjekt som vi i grafisk har vært involvert i hele veien, sier Steensæth. Han er lei av at det framstilles som at grafisk personale stritter imot endringer og tviholder på sine posisjoner. Særlig reagerer han negativet på fagbladet Journalistens overskrift «'Kvitter' seg med typografene».

Prinsippet i avtalen er at både grafikere og journalister kan redigere tekst og tegne ut avissidene. Det nye redaksjonssystemet legger opp til at journalistene skriver rett inn i ferdigproduserte sidemaler, som er laget og pusses på av ansatte med grafisk kompetanse. Dermed frigjøres en del arbeidskapasitet i sidebrekkinga.

Nye oppgaver

– Dette er altså ikke en avtale som fjerner typografer eller grafisk personale, men grafisk personale flyttes til en viss grad over til andre relevante grafiske arbeidsoppgaver, sier klubblederen. Grafisk ved BT har mellom 140 og 150 medlemmer, 70 av dem på førtrykk.

Steensæth understreker at ingen sies opp eller mister arbeidet på annen måte som følge av omlegginga.

Annonse
Annonse