JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

16- og 17-åringer dro opp valgdeltakelsen

Valgdeltakelsen var langt større blant de yngste velgerne i de 20 forsøkskommunene der 16- og 17-åringene hadde stemmerett.

nina.hanssen@lomedia.no

– Svært gledelig. Både LO og Framfylkingen har vært positive til dette, sier Kristian Tangen i LOs ledelse.

Selv om mange er skuffet og overrasket over at den samlede valgdeltakelsen kun økte med 1,2 prosentpoeng siden forrige kommunevalg, er det noen lyspunkter.

Det ser nemlig ut til at prøveordningen med stemmerett for 16-åringer har dratt opp valgdeltakelsen blant de unge i de fleste forsøkskommunene.

Svært gledelig

I de tre siste kommunevalgene har rundt 33 prosent av førstegangsvelgerne i Norge stemt. I år stemte i gjennomsnitt 57,3 prosent av 16- og 17-åringene i kommunene som deltok i forsøket.

Men det er store variasjoner i de 20 kommunene:

I Luster og Marker valgte 82,2 og 73,2 prosent av de yngste velgerne å bruke stemmeretten. Mens i Grimstad og Hammerfest valgte bare henholdsvis 45,3 og 44,8 prosent i denne gruppen å stemme.

I den største forsøkskommunen, Stavanger, var valgdeltakelsen i gruppa på 61,5 prosent.

At mange 16-og 17-åringer nå har puttet stemmeseddelen i urna, gleder LO-sekretær Kristian Tangen.

– Vi har en aldrende befolkning som gjør det ekstra spennende å gi yngre stemmerett. Med 16 åringer som stemmer kan vi få en mer balansert politisk agenda, som ikke bare handler om å fri til de eldste, sier han.

Tangen tror at de sakene som ungdom er spesielt opptatt av vil få mer oppmerksomhet framover. Blant annet skole og oppvekstsaker, klima, internasjonal solidaritet og andre saker som de unge kjemper for.

–- I Norge har vi også sett undersøkelser som forteller at 18-åringer er flinkere til å stemme enn de som er noen år elde. Dette mener jeg kan skyldes at de yngste bor og bruker tjenester lokalt i sin hjemkommune. Mange flytter til studentbyer når de blir eldre. At de yngste er store brukere av lokal velferd, er også et godt argument for hvorfor stemmealderen bør senkes, sier han.

Historisk i Norden

Prøveordningen med stemmerett for 16-17-åriger har vakt interesse også utenfor landegrensene, da det er første gang dette testes ut i Norden.

I Europa er det foreløpig bare Østerrike og en rekke delstater i Tyskland og Sveits som har senket stemmerettsalderen til 16 år.

Tangen minner om at både LO og Framfylkingen var positive til prøveordningen med stemmerett for 16 åringer. Nå er det enda en grunn til å gå inn for stemmerett til de yngste mener han.

– Det er svært gledelig å se at forsøkene har gitt økt valgdeltakelse. Det bekrefter at erfaringene fra andre land som Tyskland også er gjeldende for Norge, sier han.

Ungdommens maktutredning

Før jul kommer Ungdommens maktutredning fra et offentlig utvalg nedsatt av regjeringen.

– Denne rapporten vil bli studert nøye av både LO og Framfylkingen før vi endelig konkluderer rundt stemmerett for 16 åringer, sier Kristian Tangen.

For LOs barneorganisasjon, Framfylkningen, har det alltid vært en kampsak at dagens unge er dagens samfunnsborgere, og dermed bør få like stor mulighet til å påvirke lokalsamfunnet sitt, som det 50-åringene har.

Gjennom FNs barnekonvensjon har Norge forpliktet seg til å øke denne gruppens makt og innflytelse.

Men de har også pekt på at utfordringene for demokratiet i Norge er langt større enn diskusjonen rundt stemmeseddelen. Blant annet er det behov for et nytt fokus der regjering, skole og organisasjoner sammen tar et krafttak for demokratiet.

Viktig for demokratiet

LOs ungdomsrådgiver Olav Andresen synes også at forsøket har virket oppløftende.

– For at vi skal styrke og utvikle demokratiet, er det svært viktig at vi også ser på valgordningene, sier Andresen.

– Den gode deltakelsen bekrefter at vi ikke skal undervurdere ungdoms samfunnsengasjement og deres meninger om lokalpolitikk. Resultatene skal vi gå dypere inn når evalueringen er gjort, og vil da komme med en konklusjon, sier han.

20 kommuner gjennomførte forsøk med nedsatt stemmerettsalder til 16 år ved kommunestyrevalget 2011.

Forsøket gjaldt for kommunene Austevoll, Gjesdal, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Kautokeino, Kåfjord, Luster, Lørenskog, Mandal, Marker, Namdalseid, Osen, Porsgrunn, Re, Sigdal, Stavanger, Tysfjord, Vågå og Ålesund.

Annonse

Flere saker

Annonse

20 kommuner gjennomførte forsøk med nedsatt stemmerettsalder til 16 år ved kommunestyrevalget 2011.

Forsøket gjaldt for kommunene Austevoll, Gjesdal, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Kautokeino, Kåfjord, Luster, Lørenskog, Mandal, Marker, Namdalseid, Osen, Porsgrunn, Re, Sigdal, Stavanger, Tysfjord, Vågå og Ålesund.