JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hagen er en kynisk kapitalist

LO-leder Roar Flåthen er forbannet på Orkla-eier Stein Erik Hagen, som vil selge Borregaard og Rec.

eline@lomedia.no

– Vi ønsket Hagen velkommen til norsk næringsliv, men da som en langsiktig eier. Det som skuffer oss, etter alle uttalelsene han har kommet med, er at han er ingen langsiktig kapitalist. Han er opptatt av det kortsiktige. Dette er kynisk kapitalisme.

Salven fra LO-leder Flåthen kommer i Dagens Næringsliv, etter at Stein Erik Hagen har varslet at både solenergiselskapet Rec og treforedlingsvirksomheten Borregaard står på lista over selskaper han ønsker å selge. På toppen av det hele har det gått under ett år siden Orkla solgte ut det tradisjonsrike selskapet Elkem. Hagen eier 24 prosent av aksjene i industrikonsernet Orkla.

Onsdag gjorde ledelsen i Orkla det klart at en rekke av konsernets virksomheter står på salgslista: Rec, Borregaard, Bakers, Sapa og to ulike eiendomsselskaper. Til sammen skal Orkla selge for 30 milliarder kroner.

Løftebrudd

Flåthen gir uttrykk for at han er skuffet over Hagen, som tidligere har lovet at verken Elkem eller Rec var til salgs.

Nå frykter LO-lederen for arbeidsplassene, for han tror ikke det er bedriftenes beste som er motivasjonen for det planlagte salget. Han peker også på at for eksempel Rec er bygget opp med atskillige omstillingsmidler fra det offentlige, som resultat av at den tradisjonelle industrien i Glomfjord og på Herøya ble bygget ned. Dermed blir det Hagen som skummer fløten av fellesskapets innsats for å bevare arbeidsplassene.

– Det som er bra for Hagen er ikke nødvendigvis bra for Borregaard eller Rec, sier Flåthen. Han etterlyser eiere som «tør å stå oppreist når det blåser litt», med henvisning til at det går trått for Rec som har mange ansatte ute i permittering.

Kommer kineserne?

Kina kjøper opp kriserammet industri i både USA og Europa, som er hardere rammet av finanskrisa. Roar Flåthen tror det fort kan bli kinesiske eiere som overtar de to norske bedriftene.

– Det er grunn til å tro at det er lite kapital tilgjengelig i Norge. Da blir en enda større del av Norges industri overført til utlendinger, sier Flåthen til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse